„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 10. rész – India egykor és ma a mozivásznon

13/03/2022 12:08

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a különböző civilizációk filmes ábrázolását összegyűjtő sorozatunkat. Néhány film erejéig még maradtunk Indiában.

2022. március 12. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. március 12., szombat 13:30)
26:53
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal az előző héten olyan klasszikus alkotásokat vizsgáltunk, mint a Gandhi című életrajzi film, az Aki király akart lenni, vagy Ruyard Kipling másik örökérvényű meséje, A dzsungel könyve. Ezen a héten innen folytattuk hasonlóan izgalmas, és nagy ívű történetek elemzésével.

Fotó: Pixabay
 

Beszélgettünk a Gazemberek című, 1825-ben játszódó filmről, amelyben a Pierce Brosnan alakította katonatiszt beépül a thug szektába, hogy leleplezze azt.

Az ír származású színész egy másik filmjével folytattuk. Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regényét először 1914-ben adaptálták, majd még rengeteg mozgóképes változatot élt meg. Egy három részes mini-sorozatban Brosnan alakítja Phileas Foggot.

Az eredeti történet, ahogy ez a feldolgozás is ugyan csak érinti Indiát, ugyanakkor helyet kapott a műsorban, hiszen a Föld hetedik legnagyobb országa fontos események helyszíne a történetben.

A folytatásban már a napjaink Indiáját bemutató alkotásokról beszélgettünk Paár Ádámmal. A többszörös Oscar nyertes Gettómilliomosról, amely gyönyörűen ötvözi az ország aktuális helyzetét a mesébe illő Indiával, és persze a bollywoodi filmkészítési hagyományokkal.

Továbbá szóba került az Ízek, imák, szerelmek,  és a Marigold Hotel első és második része.

Az élet ízei

és a Marigold Hotel első és második része.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Pixabay)

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022.03.12., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes