„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Tini filmek felnőtteknek

2/04/2022 15:58

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásban ifjúsági filmekről és sorozatokról beszélgettünk. Azt vizsgáltuk, hogy vajon a mozgókép tanúsága szerint a fiatalok az egyes történelmi korszakokban más és más problémákkal néznek szembe, vagy valójában mindig ugyanaz jelenti a gondot. Csak nem mindig hívták kapunyitási pániknak.

2022. április 02. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. április 02., szombat 13:30)
26:12
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Kovács Gellért filmkritikus elmondta, évtizedtől függetlenül a központi kérdés a szabályok be- vagy be nem tartása mid a filmekben, mind a sorozatokban. A különbség talán inkább az erre adott reakcióban látható. Hozzátette, a fiataloknak szóló alkotásokban az igazi fejlődését nem is annyira a mozivásznon érdemes keresni, mint a tévéképernyőkön. Kovács Gellért szerint a tini-sorozatok evolúciójából jobban látható, hogy egykor milyennek látták és láttatták a fiatalokat az alkotók, és hogy ma hogyan közelítik meg az életüket.

Példaként említette a 90-es és 2000-es évek klasszikus sorozatait, mint a Dawson és a haverokat, vagy a Beverly Hills 90210 című sorozatot, amelyeknek az volt a fő célkitűzése, hogy olyan világot mutasson, amilyenre vágyunk, és nem feltétlenül olyat, mint amiben élünk. A kritikus ezeket a popzenei együttesekhez hasonlította, szerinte úgy állították össze az összképet, hogy mindenki megtalálja benne a neki tetsző figurát, aki miatt követi az eseményeket. Persze nem mellékes, hogy tanító célzattal készültek el az egyes epizódok, és ha műanyag is volt a látvány, alaptanulságokkal kívántak szolgálni a fiatalok számára. Mára ez megváltozott. Kovács Gellért nem vonta kétségbe, hogy napjaink tini-sorozatai is átadnak üzeneteket, de azt kérdésesnek tartja, hogy vajon csak a kamaszok számára. Szerinte ezek a történetek már sokkal inkább szólnak a szülőknek is, tanítva azokat az elfogadásra, vagy akár a gyermektelen felnőtteknek, hiszen az egész világot bemutató komplexebb alkotásokról van szó.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022.04.02. szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes