„1%
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Belmondo, a profi

10/04/2022 18:58

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában Jean-Paul Belmondóra emlékeztünk. Filmjein keresztül pedig azt is megvizsgáltuk, hogyan alakult át az elmúlt évtizedekben a francia vígjáték műfaja.

2022. április 09. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. április 09., szombat 13:30)
29:05
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-án született, és tavaly hunyt el. Bárdos Csaba filmesztéta elmondta, habár olyan komoly szerzői filmek szerepelnek a francia filmművész munkái között, mint  a Kifulladásig, vagy a Bolond Pierrot, itthon a legtöbben valószínűleg A profit vagy a Kellemes húsvéti ünnepeket ismerik tőle. De hogy ismerik, az nem kétséges. A filmesztéta hozzátette, Jean-Paul Belmondo egy igazán gazdag életművet hagyott maga után, amelynek a lezárása is szépen sikerült, az Egy ember és a kutyája című alkotással búcsúzott a mozitól.

A beszélgetésben Belmondo különös karakterének a titkát is próbáltuk megfejteni. A részben bohóc, részben macsó talán azzal vált igazán szerethetővé, hogy szinte minden általa játszott figurának megvoltak ugyan a gyarlóságai, de magasabb szinten erkölcsileg kikezdhetetlen volt, és ez a benyomásunk összeforrt a színészről alkotott képpel is.

Bárdos Csaba az interjúban kitért arra, hogy az ő emlékezetében a 80-as évek Belmondója él, ahogy a francia film könnyedebb vonala is ekkor élte aranykorát. Nem csak Jean-Paul Belmondo, de Pierre Richard, Daniel Auteuil és Gerard Depardieu is ekkor szórakoztatta közönségét a legjobb vígjátékaival. A filmesztéta hozzátette, sajnálja, hogy az Amelie csodálatos élete óta igazán meghatározó francia vígjátékkal nem találkozott. A 90-es évektől inkább a nemzetközi receptet követő futószalag romkomok kerülnek a mozikba az igényesebb művészfilmek mellett. Ugyanakkor bizakodó, mondta el, és reméli, hogy mind az olasz, mind a francia vígjáték reneszánsza beköszönt még.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022.03.26., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes