„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

40 éves a Szárnyas fejvadász

26/06/2022 07:19

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a 40 éves Szárnyas fejvadászról, illetve az alapjául szolgáló regényről, és persze Philip K. Dick más remekműveinek kultikus vagy éppen félresikerült filmes feldolgozásairól beszélgettünk.

2022. június 25. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. június 25., szombat 13:30)
25:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Molnár Kata Orsolya szakújságíró elmondta, Philip K. Dick a sci-fi Van Gogh-ja. Abból a szempontból mindenképpen, hogy halála után ismerték fel a zsenijét.

Hozzátette, Dick műveiből évről évre egyre több film, illetve sorozat készül.

A beszélgetés apropója a Szárnyas fejvadász volt, amelyet 1982. június 25-én, vagyis 40 éve mutatták be. Sokak szerint ez az egyik, ha nem a leghíresebb Dick adaptáció. Molnár Kata Orsolya ugyanakkor nem tudná csak ezt választani, bármennyire is rajongója a filmnek. Az interjúban megemlítette a Kamera által homályosan vagy éppen a Különvélemény című filmeket, amelyek szintén jól sikerült feldolgozásai szerinte az író alkotásainak.

Molnár Kata Orsolya elmondta, a Szárnyas fejvadásznak több befejezést is készítettek az évek folyamán, amelyek valamelyest alakítottak a mondanivalón is. A Szárnyas fejvadász 2049 című folytatással kapcsolatban már ellentmondásos érzései voltak. Élvezte, hogy visszakerült az eredeti által teremtett világba, de kevésbé győzte meg őt a történet.

Az interjúból kiderült, hogy a leggyakrabban akciófilmek készülnek a Philip K. Dick regényekből, illetve novellákból, amelynek a fő oka, hogy cselekményben gazdagok a sztorik, ugyanakkor a Dick által teremtett hangulatot nehezen tudják visszaadni.

A műsort a fenti lejátszóra kaattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022.06.25., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes