„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A függetlenség ára

8/05/2022 08:23

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában választ kerestünk arra, hogy mitől független egy függetlenfilm; valamint a most 25 éves Az ötödik elemről is szó volt.

2022. május 07. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. május 07., szombat 13:30)
27:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Konkol Máté rendező „Remélem, legközelebb sikerül pályáznod” Függetlenség a filmiparban, és ennek kortárs magyar dilemmái címmel írt egy tanulmányt, amelyben többek között azt vizsgálta, hogy milyen különbségeket mutat a függetlenfilmezés Hollywoodban és itthon. A műsorban erről beszélt, valamint arról az elképzeléséről, hogyan lehetne kikerülni a jelenlegi pályázási rendszert, és segíteni egymást szakmán belül.

Az interjúban több konkrét példán keresztül azt is elmondta Konkol Máté, hogy valójában a függetlenség gazdasági, esztétikai és politikai szempontból is értelmezhető, ráadásul ezek sokszor nehezen szétválaszthatók.

Timecode rovatunkban az idén 25 éves Az ötödik elem című filmet elevenítettük fel. Luc Besson ma már szinte klasszikus sci-fije a maga könnyed stílusában mutat rá az ember felelősségére a világ fennmaradásában. A Milla Jovovich és Bruce Willis főszereplésével készült mozi egyik fő értéke a különleges látványa, amelynek egyik tervezője Moebius volt, akit többek között Az idő urai könyv grafikái tettek világhírűvé.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. május 07., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes