„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Zene, szerelem, börtön

11/09/2022 08:52

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgettünk az Ott torony volt című portréfilmről, szó volt a Fiatal szeretők című romantikus drámáról, valamint az évfordulós A remény rabjai című alkotásról is megemlékeztünk.

2022. szeptember 10. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. szeptember 10., szombat 13:30)
24:58
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A 71 éves, szabad és független Shauna úgy érzi, már maga mögött hagyta szerelmi életét, a 45 éves Pierre pedig nős, családos ember. Az egykori szeretők 15 évvel első találkozásuk után újra összefutnak egy kórház folyosóján. Nehezen birkóznak meg érzelmeikkel: nem tudják félretenni ellenérzéseiket, mégis továbbra is megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek egymás után. A nemrég megözvegyült Shauna, akinek már unokái is vannak, újra meg akar győződni arról, hogy kívánatos nőként is lehet rá tekinteni. A Fiatal szeretők című francia-belga romantikus filmről Harsányi Ildikóval beszélgettünk. Az alkotás fordítója elmondta, a film központi kérdése, hogy miért számít tabunak még mindig, ha a pár női tagja az idősebb.

A nyolcvanas évek első fele a „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő alternatív, underground művészet virágkora volt Magyarországon. Ennek a korszaknak meghatározó képviselője Víg Mihály, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta.

Az Ott torony volt című portréfilmről Pozsonyi Janka filmes újságíróval beszélgettem. Elmondta, Víg Mihály nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a hozzájuk fűződővaló. Hozzátette, a film külön érdekessége, hogy számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével egészítették ki a készítők.

A műsor Timecode rovatában A remény rabjai című drámáról volt szó, amely hosszú idő óta vezeti az imdb.com minden idők 250 legjobb filmjének listáját. Az 1994-ben bemutatott, Stephen King regényéből készült alkotás a második világháború utáni amerikai börtönrendszerbe enged bepillantást. A történet szerint egy Andy Dufresne nevű bankárt kettős gyilkosság elkövetése miatt 1946-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. A férfi bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja "társai" elismerését is. A Frank Darabont rendezte dráma 7 Oscar jelöléséből zgyan egyet sem váltott díjra, az év legjobb 5 filmje közé ezzel bekerült.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. szeptember 10., szombat 13:30
Műsovezető: Timár Ágnes