„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Sofőrök, bejárónők a második világháború után

31/07/2022 01:48

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a 20. századi úr-szolga kapcsolatot középpontba helyező filmeket és sorozatokat vizsgáló beszélgetésünket.

2022. július 30. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. július 30., szombat 13:30)
25:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal az előző adásban többek között az Édes Anna két filmes adaptációjáról, a Hyppolit, a lakájról, illetve a Csengetett, Mylord? című szatirikus hangvételű angol sorozatról beszélgettünk.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával innen folytattuk az interjút. Maradtunk még a szigetországban, hogy közelebbről szemügyre vegyük a Napok romjai című drámát, amely a felsorolt példák közül talán a legérzékenyebben közelít a két világháború közötti cselédsorbeli élethez.

A folytatásban már az újvilág „új” úr-szolga kapcsolataira rávilágító alkotásokról esett szó. A segítség című film az 50-es évekbe, egy déli államba kalauzolja el a nézőt, és azt mutatja be, milyen embertelen körülmények között kellett élniük és ellátniuk munkájukat az afroamerikai munkavállalóknak.

Paár Ádám elmondta, hasonlóan a feketéket érő megkülönböztetésekre mutat rá a Miss Daisy sofőrje, ahogyan a Corrina, Corrina is. Habár mindkét alkotás nagy hangsúlyt fektet az emberi kapcsolatok kultúrákon való átívelésére.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. július 30. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes