„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Összezártság a mozivásznon – 2. rész

1/01/2023 09:38

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a múlt héten elkezdett témát; az összezártság alaphelyzetéből kiinduló filmekkel foglalkoztunk.

2022. december 31. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. december 31., szombat 13:30)
26:37
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A műfajok sokaságában végre sorra került a sokak által várt sci-fi és horror is, miután szenteste délutánján kíméletesek voltunk, és jobbára vígjátékokat, romkomokat és karácsonyi filmeket elemeztünk.

Molnár Kata Orsolya filmkritikussal már a múlt héten tisztáztuk, hogy a filmesek hamar meglátták az egy helyre összegyűlt figurák történetében rejlő esetleges konfliktus lehetősét. Így készült el többek között a Nulladik óra című, az Egyesült Államokban kultikusnak számító film; a két karakter szerelemre lobbantását célul kitűző Hat nap, hét éjszaka, vagy a Félix és Rose többek között. Szóba kerültek természetesen azok az ünnepi témájú filmek is, amelyek lényege az összezártság, mint a Kőkemény család, vagy a Káosz karácsonyra.

Az „ottalvós” szilveszteri bulik apropóján tovább folytattuk a témát az év utolsó napján. Hiszen tudva levő, hogy a fáradtságtól, esetleg másnaposságtól, és talán az éjszaka történtektől könnyen átrendeződhetnek a viszonyok a jelenlévők között. A műsorban ezért szóba került a Teljesen idegenek című olasz alkotás, és annak magyar átirata, a BÚÉK.

Előtte azonban filmkritikus vendégünkkel olyan kultikus drámákról beszélgettünk, mint például a 12 dühös ember, amely eredetileg egy tévéjátékból készült, majd a zseniális filmes feldolgozás után – nem véletlenül – sok színház tűzte műsorára. A bírósági drámában egy szobában összezárva kell az esküdteknek dönteni, mi legyen a sorsa a gyanúsítottnak. Az ítélet mellett ugyanakkor legalább akkora hangsúlyt kap, miként igyekszik egymást meggyőzni a 12 ember, és mindeközben hogyan tárul fel saját sorsuk.

További drámai alkotások is helyet kaptak a válogatásban, mint a Szamárköhögés vagy az Augusztus Oklahomában.

Molnár Kata Orsolyával megállapítottuk, hogy sok kriminek remek kiindulási pontja az adott helyszín elhagyásától eltiltott emberek esete. Nem csak klasszikus Agatha Christie adaptációk, mint például a Gyilkosság az Orient expresszen, de ilyen ihletésű filmek, mint a Tőrbe ejtve is ezzel játszik.

Több filmen keresztül vizsgáltuk a tudományos fantasztikus műfaj képviselőit is. Leggyakrabban az űrhajó utasainak kalandjai kelti fel a filmesek érdeklődését. Az Utazók, a Mentőexpedíció vagy a Gravitáció ékes példái ennek. Természetesen A nyolcadik utas a halál is szóba került, amellyel aztán már át is eveztünk a horror műfajba, hiszen az említett alkotás, vagy éppen az Élet című film, amolyan kiszavazó showként működik; a film a végéhez közeledve csökken a karakterek száma. Molnár Kata Orsolya elmondta, ezzel a problémával rémisztgeti a nézőket A dolog című horror is.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. december 31. 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes