„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Londonból Hollywoodba – Guy Ritchie karrierje

4/12/2022 11:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában bemutattuk milyen változásokon ment keresztül Guy Ritchie karrierje a kezdetektől.

2022. december 03. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. december 03., szombat 13:30)
24:05
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Kiss Tamás filmkritikussal megvizsgáltuk, hogyan alakult át a rendező stílusa, és választ kerestünk arra a kérdésre, vajon az Úriemberek című 2019-es filmjével visszatért-e az első nagy sikerű alkotásainak hangulatához, ez volt-e a célja, és ha igen, a továbbiakban ezen az úton marad-e. A filmkritikus szerint a közeget mindenképpen visszahozta, ahogyan a jellegzetesen különleges figuráit, bonyolult cselekményvezetési módját. Guy Ritchie karrier állomásait vettük sorra az interjúban, így természetesen A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, valamint a Blöff kirobbanó fogadtatásáról is szót ejtettünk, majd Guy Ritchie Madonnával kötött házasságának karrierjére gyakorolt hatásáról is. A rendező nem csupán a Hullámhegy című rengeteg Arany Málnát begyűjtött filmjét készítette el akkori feleségével, hanem több klipet is rendezett a számára.

Kiss Tamás hozzátette, Ritchie hamar visszatért ezek után a jól ismert világához, a gengszterfilmhez, még ha annak egy-egy speciális változatával is, hiszen mind az Arthur király, mind a Sherlock Holmes filmek egy másik közegben, de rabló-pandúr kergetőzésre fókuszálnak. Bár utóbbin már inkább érezhető Hollywood hatása, amely Az U.N.C.L.E embere című kémfilm könnyedségében is megtalálható.

Kitértünk az Egy igazán dühös ember című Jason Statham főszereplésével készült alkotásra is, amely Kiss Tamás elmondása szerint jobbára abban tér el a rendező korábbi bűnfilmjeitől, hogy kivételesen nem a gengszter, hanem a bosszúálló károsult szemszögéből láttatja az eseményeket.

Jason Statham egyébként visszatér a következő adásban. Az egykori műugró néhány videoklip után A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című Guy Ritchie filmben debütált színészként. És mivel a műfaj megkívánta kiállása és sármja adott volt, további moziszerepek következtek. Hamar megtalálta a közegét, és ritkán láthatjuk akciószegény alkotásokban. Bár tény, hogy A kém című elsősorban hazánkban forgatott vígjátékban komikusi tehetségét is megmutatta.

A jövő héten a volán mögötti hősködésekre koncentrálunk. És csak részben Stathamre. Igyekszünk rájönni, hogyan csábít be még mindig nézőket a moziba a Halálos iramban sorozat immár több mint 20 éve.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. december 3. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes