„Köszönjük,
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Az emberi tényező – Zöldfilmek 6. rész

18/12/2022 08:25

| Szerző: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában egy különleges kiegészítéssel zártuk le a környezetvédelemmel foglalkozó filmeket összegyűjtő sorozatunkat. Olyan alkotásokat vizsgáltunk, amelyek az emberi felelősség mértékére kérdeznek rá.

2022. december 17. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. december 17., szombat 13:30)
24:29
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal a korábbi részekben a legkülönbözőbb műfajok képviselőiről beszélgettünk. Volt szó Fekete István műveinek adaptációiról, klasszikus családi filmekről, és mély drámai alkotásokról. A zárófejezetben olyan filmek kerültek sorra, amelyek elsősorban a sci-fi műfajába tartoznak, de már ma is aktuális kérdéseket tesznek fel. Többek között A sziget című drámát elemezte Paár Ádám, aki rámutatott, hogy bár a befejezést összecsapottnak érezte, az alapötletet nagyon is elgondolkodtatónak, a cselekményt pedig jó ritmusúnak. Hozzátette, emelte a mű minőségét, hogy a két főhős kapcsolatában szépen rejtették el Ádám és Éva történetét, és még a férfi klón Lincoln neve is remek utalás volt a felszabadításért felelős elnökre.

Az A.I. – Mesterséges értelem című film említésével arra a félelemre is kitértünk, amely a gépesítés óta kínozza az embert. A társadalom átalakulása, illetve a droidok hatalomra törésének veszélye.

Szóba került a beszélgetésben a Gattaca című alkotás is, amely arra a problémára keresett és vélt találni választ a jövő világában, hogy miként érhető el az ember tökéletesítése. A történész-politológus kiemelte, hogy bár finoman, de a vizsgált alkotások többsége arra mutat rá, hogy az ilyen szélsőséges példákban szerinte a természetbe való nem beavatkozás az ajánlott.

Több olyan alkotásról is beszélgettünk Paár Ádámmal, amelyek már a korántsem fényes jövőt mutatják be, és az ember túlélésére különböző válaszokat keresnek. Míg a Csillagok között egyértelműen egy új bolygóban, mint az ember jövendő otthonában találta meg a megoldást, addig Az út című drámában még a válaszkeresésen és elsősorban a menekülésen van a hangsúly.

Továbbá említésre kerültek azok a művek is, amelyek a már elkövetett hibákra fókuszálnak, amelyekből talán tanul az ember, mint a Csernobil sorozat, vagy a Búcsú Matyorától című szovjet film.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. december 17. szombat 13:30
SZerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes