„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Gyors kocsik, nagy párosok

11/12/2022 09:25

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában választ kerestünk arra, minek köszönheti sikerét még mindig a Halálos iramban franchise; valamint olyan színészekről volt szó, akik több ízben is egymás partnereiként tűntek fel a legkülönbözőbb filmekben.

2022. december 10. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. december 10., szombat 13:30)
26:27
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Nemsokára befejező epizódokkal búcsúzik a nézőktől a több mint 20 éve futó Halálos iramban franchise. Ráadásul óriási összegből forgatják a filmeket, ami érthető a rengeteg kaszkadőr és számítógépes utómunka miatt. Nem beszélve a növekvő stábról, és az egyre nevesebb mellékszereplőkről, mint Helen Mirren vagy Charlize Theron.

Bakay Botond filmkritikus elmondta, a Halálos iramban 2001-ben éppen jókor volt jó helyen. Amerikában egyre jobban érdeklődtek a különböző autótuningok iránt. A filmes és autósport-szakújságíró hozzátette, a Japánban akkor bevezetett lóerőhatár is adott egy lökést a sorozatnak. Bakay Botond szerint a franchise-nak a harmadik rész után meg kellett újulnia, így több hangsúlyt kapott a cselekmény, és nem mellesleg csatlakozott a csapathoz Dwayne Johnson.

A szakújságíró kiemelte, teljesen jogosak a kritikák, hogy a filmbeli jelenetek meghazudtolják a fizika törvényeit, de úgy tűnik, a készítők részéről erre vonatkozóan van némi szándékosság.

A beszélgetésnek további apropót adott, hogy 1915-ben ezen a napon készült el a tízmilliomodik Ford T-modell. Sőt, a franchise csapatszelleme és pályán maradása kapcsán még az is megemlítendő, hogy 21 éve éppen december 10-én kezdte meg sugárzását a Klubrádió.

Az interjúban említett Dwayne Johnson és Jason Statham a leginkább akciófilmekben láthatók, és gyakran kapnak maguk mellé állandó partnert. Persze nem csak ők. A folytatásban tehát olyan színészekről volt szó, akik több alkalommal is együtt forgattak. És itt nem is azokról, a már elvárt találkozásokról érdemes szólni, mint Bradley Cooper és Jennifer Lawrence párosa, akiknél az együttműködés kifejezetten a nézőcsalogatásért történik.

Azok az összecastingolások, ronda szóval, amikor színészeink akár hasonló viszonyrendszerben, mégis eltérő közegben találják magukat és egymást, mutatnak rá, hogy van valami közös a színészi játékuk jellegében. Laura Linney és Paul Giamatti házaspárt alakított, mind a John Adamsről szóló történelmi mini-sorozatban, mind az Egy bébiszitter naplójában. Az utóbbi film kapcsán pedig szintén kedves találkozás-sorozatot tudhat magáénak Scarlett Johansson és Chris Evans is, akik ezen kívül a Marvel-franchise több darabjában is feltűntek Amerika Kapitányként és Fekete Özvegyként, továbbá karrierjük elején a kevéssé sikeres Halálbiztos vizsga című tini-filmben.

Ahogy az is inkább a véletlen játéka, hogy míg Sally Field és Tom Hanks a korai Kabaré az életemben még egy párt játszottak, addig a Forrest Gumpban Field már Tom Hanks anyjának szerepét kapta.

Hasonlóképpen Brad Pitt és Julia Ormond a Szenvedélyek viharában szerelmesekként tűntek fel, a Benjamin Button különös életében apa-lánya viszonyban voltak – természetesen a film különböző idősíkjaiban. Mivel a felsorolás lényege a véletlenszerűségen alapult, természetesen még rengeteg példát lehetne hozni.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. december 10., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes