„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Producer vagy gyártásvezető?

15/01/2023 08:24

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában pontosítottuk a producer és a gyártásvezető fogalmát, kiderítettük, hogy ki gondoskodik a szendvicsekről egy forgatáson, és egyáltalán hogyan válhat valakiből producer ma Magyarországon.

2023. január 14. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. január 14., szombat 13:30)
25:41
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Már szinte az összes jelenetet leforgatta a stáb a Minden rendben című új magyar filmhez, és most a vágás munkálatai következnek. Az Inkubátor Programban megvalósuló alkotás rendezője Sós Bálint Dániel, akinek ez az első mozifilmje. A producer azonban igazán gyakorlottnak mondható. Rövidfilmeket, nagyjátékfilmeket, reklámokat és klipeket is találunk Farkas Ádám munkái között. A készülő film apropóján arról beszélgettünk, számára milyen lépcsőfokokat tartogatott a karrierlétra, és abba is beavatta a hallgatókat, hogyan dolgozik itthon egy producer, egyben a hazai filmforgatásokba is betekintést nyújtott.

Az interjúból kiderült, hogy Farkas Ádám már a gimnáziumban tudta, hogy filmekkel akar foglalkozni, habár akkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen módon, és mely részével. Az egyetemen azonban már a gyártásvezető szak választásával eldőlt, a munkálatokat felügyelni, irányítani szeretné. Persze a diploma után a forgatásokon még a legkülönbözőbb munkakörökben kellett bizonyítania a rátermettségét, mire eljutott a produceri rangig.

Farkas Ádám elmondta, mivel a hazai filmek jellemzően nem termelik ki a bekerülési költséget, szinte mindig állami részvétellel jönnek létre, vagyis egy magyar producert nem úgy kell elképzelni, mint egy hollywoodit, aki sok esetben egészen más területen gazdagodott meg, és a produceri feladatai az anyagi háttér biztosításában merülnek ki.

A műsorban személyes tapasztalatok alapján mesélt többek között a Szép alak és a Brazilok forgatásáról is.

Farkas Ádám producerrel a jövő héten folytatjuk a beszélgetést. Akkor már kifejezetten a készülő Minden rendben című drámáról lesz szó, amelynek főszereplője Hajdu Szabolcs.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2023. január 14., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes