„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Valóság a vásznon

22/01/2023 11:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgettünk a Minden rendben című épp készülő új magyar filmről; valamint a MARIUPOL, Harcban a reménnyel című alkotásról, amely a 21-én kezdődött Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Légy szabad! szekciójában mutatkozik be.

2023. január 21. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. január 21., szombat 13:30)
26:20
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Egy apa súlyos morális dilemmába keveredik. Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz, és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre?

A Minden rendben című dráma, Sós Bálint Dániel első mozifilmje a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készül, és a főszerepet Hajdu Szabolcs játssza. A múlt héten Farkas Ádámmal, a film producerével pályájáról, és általánosságban a produceri szakmáról beszélgettünk.

Az e heti adásban kifejezetten új projektjükről, a Minden rendben című alkotásról mesélt, amelynek tervek szerinti forgatási idejének végére értek, de ahogy ő fogalmazott, feltehetően még tartogat számukra néhány pótforgatási napot a munka, amely a vágás közben derül majd ki. Vagyis mostanában, hiszen az digitális olló január közepe óta csattog. Farkas Ádám kiemelte, a film azért is fontos számukra, mert egy olyan univerzális témát dolgoz fel, ami bárhol, bármikor történhetne, ugyanakkor nem hazudják el, hogy napjaink Magyarországa a helyszín.

A folytatásban a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválról beszélgettünk, amelynek idei szlogenje: Tiszteld az Életet! "Ne ölj!"

A programsorozat idén 9. alkalommal kerül megrendezésre. A 29-ig tartó fesztivál 7 versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel és 50 külföldi filmalkotóval várja a nézőket 10 hazai városban. Az egyes szekciók a Légy szabad!, a Légy boldog!, a Légy bátor!, a Légy felelős! és a Légy őszinte! címeket kapták témájuktól függően. A válogatáson a legfrissebb, Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmeket nézhetjük meg.

A műsorban a MARIUPOL, Harcban a reménnyel című ukrán alkotással foglalkoztunk, amely a Légy szabad! kategóriában versenyzik. Az ukrajnai háború első hónapjaiban forgatott film a Mariupolban élő újságíró, Nadiya Sukhorukova naplója alapján, túlélő civilek szemével mutatja be a korábban virágzó kulturális életéről ismert város megszállását, az invázió okozta pusztítást és humanitárius katasztrófát: félmillió gyerek, nő és idős ember életét a pokolban, amit eddig csak a hírekben láthatott a világ. A film civil nagykövete Bálint Natália mesélt az alkotásról. Az operaénekes és egyben nemzetközi kapcsolatok elemző fő szakterülete a diszfunkcionális, bántalmazó kapcsolatok és a diktatórikus rendszerek közötti analógia vizsgálata. Ilyen szemmel is nézte a filmet, és természetesen talált ijesztő jeleket. De nem tudta nem magánemberként is befogadni, ugyanis – bár Németországban élnek – férje ukrán származású orosz zongoraművész. Bálint Natália elmondta, tartott attól eleinte, hogy nagyon megviseli majd a dokumentumfilm, és hogy végül nem így lett, az elsősorban az alkotók empatikus hozzáállásának köszönhető.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2023.01.21., szombat 10:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes