„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Kassovitz Péter filmről, családról, Magyarország megítéléséről

19/02/2023 09:26

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában Kassovitz Péter, magyar származású francia filmrendező mesélt szakmai- és magánéletéről.

2023. február 18. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. február 18., szombat 13:30)
24:38
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Ma már dinasztiává nőtte ki magát a francia filmszakmában a Kassovitz család. Péter még Magyarországon született, fia, Mathieu Kassovitz már Párizsban, és szintén a rendezői, illetve a színészi hivatást választotta, ahogyan az ő lánya, Carmen is, aki mostanában kezdi megvetni a lábát a mozi világában.

Kassovitz Pétert párizsi otthonában értük utol telefonon. A munkásságáról, identitásáról és családjáról beszélgettünk. A Magyarországon született filmrendező a második világháborút gyerekként úgy vészelte át, hogy először egy házaspár bújtatta, majd Sztehlo Gábor "gyermekotthonában" maradt, amíg a nagybátyja érte nem jött, és el nem vitte a nagyszüleihez. Szerencsére a szülei is hazatértek a deportálásból, így újra egyesülhetett a család. Édesapja, Kassovitz Félix, a neves karikaturista pedig folytathatta munkáját, többek között a Ludas Matyi magazinnál. Az értelmiségi család ugyanakkor érezte a rendszer korlátait, és amikor 1956-ban Péternek 18 évesen lehetősége adódott, elhagyta az országot. Párizsban élő nagynénjéhez költözött.

A filmezéssel már itthon is szeretett volna foglalkozni, de sajnos a Színművészeti Főiskolára egyszeri próbálkozásra nem vették fel, így az ELTE-re ment. Franciaországban ismét a mozi világában kereste a helyét, és hamar meg is találta. Gyakorlatban "végezte az iskolát". Segédkezett forgatásokon, néha beugrott egy-egy szerepre, így Godard Éli az életét című filmjében is feltűnt. Majd lassan a filmkészítés, konkrétabban a tévés filmezés felé fordult.

Több évtizeden keresztül készített dokumentum- és játékfilmeket a francia közszolgálati tévének.

Itthon a legtöbben azonban talán Hazudós Jakab című filmjéről ismerik, amelyet hazánkban forgatott olyan kiváló művészekkel, mint Robin Williams, vagy Armin Müller-Stahl, és persze a magyar kollégákkal, Rudolf Péterrel és Igó Évával többek között.

Arról is kérdeztük Kassovitz Pétert, hogy fia, Mathieu Kassovitz vajon hallgat-e a tanácsaira, ha filmezésről van szó. Elmondta, inkább fordítva történik a dolog. Úgy érzi, Mathieu egy intelligens ember, aki tudja, milyen örökséget kapott a nagyapjától és az apjától, és ennek mentén is készíti a filmjeit. Ugyanakkor, ahogy azt a Gyűlölet című film egyik legismertebb munkája is bizonyítja, hiába az értelmiségi, művész gyökerek, ő inkább a külváros panelházaktól sűrű közegéhez vonzódik.

Kassovitz Péter munkái és családja mellett arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte miként vélekednek ma Magyarországról a franciák. Elmondta, azóta jobban belekerült hazánk a köztudatba, hogy Orbán Viktor hatalomra került, és manapság a magyar miniszterelnököt Putyinnal azonosítják a környezetében élő francia barátai, ismerősei, akikkel beszélgetett erről.

Ő maga egy időben intenzíven foglalkozott a magyarországi hírekkel, aztán kevésbé, de most sajnos a hazai események újra okot adnak a kíváncsiságra.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023.02.18., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes