„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A mozi pápái – 2. rész

5/02/2023 07:13

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a múlt héten elkezdett beszélgetést a valós, illetve a fiktív pápákról szóló filmekről.

2023. február 04. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. február 04., szombat 13:30)
25:18
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Olyan alkotásokon keresztül ismerhetjük meg II. János Pál, XII. Piusz vagy éppen Ferenc pápa személyét közelebbről, mint a Karol, az Ámen vagy A két pápa.

Paár Ádám történész-politológussal, a Méltányosság Politikaelemző központ munkatársával az előző adásban már beszélgettünk II. Gyuláról, az utolsó katona-pápáról az Agónia és extázis című alkotás kapcsán, valamint szóba került a Legyetek jók, ha tudtok című örök kedvenc. Innen folytatjuk a válogatást. A Karol – Az ember, aki pápa lett egy regényen alapul, és folytatása is készült, a Karol – A pápa, aki ember maradt. A II. János Pál életéről szóló alkotás első részét elemezte vendégünk. A lengyel filmből megismerhetjük Karol Wojtyla ifjú korát, a második világháborúban ellenállóként való működését, akit aztán az új rendszer is üldözött, és az utat, amely a pápaságig vezette.

A második világháború témájánál maradva az Ámen című filmre is kitértünk, amely annak az SS-tisztnek az igaz története, aki a Ciklon B-t megalkotta azzal a céllal, hogy a vizeket tisztítsa, és meggátolja a tífuszjárványt. Amint tudomást szerzett arról, hogy emberek tervszerű meggyilkolására használja a hazája, minden követ elkezdett megmozgatni, hogy szabotálja az akciót. Egészen a Vatikánig ment, ahol a pápa részéről süket fülekre talált. Paár Ádám kiemelte, fontos üzenete lett volna, ha XII. Piusz nyilvánosan felszólal a népirtást elítélendő, még ha a gyakorlatban talán nem is változtatott volna a háború menetén. A pápa megítélése ezért is lett megosztó. Az alkotás ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa, az egyház bizonyos tagjai segítettek a menekülőknek.

Az interjúban továbbá kitértünk A két pápa című részben fiktív történetre. Az alapötlet, miszerint XVI. Benedek és Ferenc pápa találkozott egymással valós, azonban, hogy ezek a beszélgetések így és ezekről a témákról folytak-e kérdéses. A történet, emelte ki Paár Ádám, bár mindkét pápához közelebb hozza a nézőt, elsősorban Ferenc pápa életére fókuszál.

Ezeken kívül beszélgettünk A keresztapa harmadik részét, amelyben I. János Pál alakja tűnik fel, és az alkotó a halálát – bár ez nem bizonyított – gyilkosságnak ábrázolja.

Megemlítettük továbbá Paolo Sorrentino Az ifjú pápa című remek mini-sorozatát, valamint az Angyalok és démonokat Dan Browntól.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2023.02.04., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes