„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Harc a moziban, és a moziért

21/05/2023 08:17

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Beszélgettünk a Járatlan utakon című új francia drámáról, de előtte még megvizsgáltuk, hogy a járványtól a streaming bummon át az inflációig, vajon hány csapásig bírják még a mozik.

2023. május 20. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. május 20., szombat 13:30)
25:03
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A szombati adásban Buda Andreával, a Mozisok Országos Szövetségének elnökségi tagjával arra kerestünk választ, hogy a mozizást megnehezítő tényezők vajon egyszer tényleg elvezethetnek-e a filmszínházak bezárásához. Vagy lehetséges, hogy nem létezik olyan körülmény, amely végképp elvenné a mozizó kedvünket? Buda Andrea elmondta, a mozit már többször „temették”. Amikor megjelent a tévé, a DVD, a Blu-ray, minden alkalommal azt prognosztizálták, hogy moziba már nem fog járni senki. Legújabban azonban egyszerre több ponton is támadás éri a filmszínházakat. A Covid alatt olyan sokan „szoktak le” a társas eseményekről, hogy félő volt, nem is fognak újra programokon részt venni az emberek, ha már nem lesznek korlátozások. Buda Andrea kiemelte, az akkor anyagilag valóban nehéz helyzetbe hozta a mozi üzemeltetőket. Jelenleg a növekvő árak miatt érezzük veszélyben a mozikat. A szövetség elnökségi tagja azonban azt hangsúlyozta, hogy felméréseik alapján újra ugyanannyian látogatják a mozikat. Hozzátette, bár a legtöbben ezt gondolják, nem a streaming oldalak számítanak a legnagyobb ellenfélnek. Tény, hogy sokaknak megtetszett az otthoni kényelemben történő filmpremier megnézése, de a mozi hangulatát az nem adhatja vissza.

Buda Andrea a színházakban, koncertekben, esetleg játszóházakban látja a konkurenciát, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy ezek mindegyike drágább, mint a mozi. Tehát ha valaki társas programra vágyik, akkor – főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben – jó eséllyel a filmszínházakat választja.  

A szövetség elnökségi tagja arról is beszélt, hogy ugyanakkor reagálniuk kell minden történelmi eseményre, amely befolyásolhatja a mozik működését. Így például igazodniuk kell ahhoz, hogy ezentúl más idősávban kell az egyes korosztályokat megcélozni, mert valamelyest átalakultak az életmódbeli szokások, és nem mellesleg a filmkészítők is erre figyelve, más generációnak, az idősebbeknek forgatnak, vagy olyan alkotásokkal készülnek, amelyek minden csoportnak szólhatnak, mindenki megtalálja bennük a neki tetsző részt.

A folytatásban a Jean Dujardin főszereplésével készült Járatlan utakon című francia filmről beszélgettünk Gyöngyösi Lillával. A filmkritikus hangsúlyozta, hogy az igaz történeten alapuló film kifejezetten hiteles volt, ahogy a főszereplő is kilépve a megszokott romantikus vígjátéki zsánerből igazán meggyőző alakítást nyújtott. A filmet egy könyv előzte meg, amelyet Sylvain Tesson saját élményei alapján írt. A történet szerint a sikeres író, Pierre egész életében extrém élmények és különleges utazások során kereste önmagát. Egy végzetes este azonban mindent megváltoztat az életében. Ittasan felmászik egy épület tetejére, több emelet magasról lezuhan, és a baleset miatt mély kómába esik. Amikor magához tér, alig tud lábra állni. Bár a környezetében lévők óva intik, a tanácsaik ellenére úgy dönt, hogy nagy utazásra indul: Provence-tól egészen a Mont-Saint-Michel-szigetig gyalogol. Elfeledett ösvényeken vezet az útja Franciaország legbarátságtalanabb és legszebb vidékein át. Gyöngyösi Lilla elmondta, hogy mint néhány hasonló film, ez is egyfajta vezeklés történet.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. május 20. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes