„Klubrádió
Esti gyors

Kéri László: Orbán kényszeres hencegése az éretlenség jele

4/05/2023 19:30

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nem politológiai vagy szociológiai, hanem inkább pszichiátriai probléma lenne annak a beszédnek az elemzése, amit Orbán Viktor elmondott a CPAC konferencia csütörtöki napján – véli Kéri László. A politológus az Esti gyors című műsorban úgy vélekedett, a beszédből kitűnő kényszeres hencegés azt mutatja, hogy a miniszterelnöknek szeretne megfelelni olyan amerikai és európai politikusoknak, akik a saját nemzetük politikai életében már megbuktak vagy perifériára szorultak.

2023. május 04. Esti gyors-részlet (2023.05.04.) Kéri László
10:37
00:00

Kéri László ízléstelennek értékelte, hogy Orbán Viktor vírushasonlattal jellemezte a saját politikai ellenfeleit. A miniszterelnök úgy állítja be Brüsszelt, mint azt a vírust, ami végigsöpört a világon és milliók belehaltak, noha Magyarország is azon országok közé tartozik, ahol lakosságarányosan kirívóan magas volt a halálozások száma – emlékeztetett Kéri László. "Én a helyébe csöndben lettem volna, és semmiképpen nem használtam volna – még az ilyen közönség előtt is poénnak tetsző hatásmechanizmus kedvéért sem, de hát lelke rajta, hát ha ilyen az ízlése" – tette hozzá.

Az Orbán-megnyilvánulások megértésének a kulcsa, hogy számításba kell venni azt adott beszéd közönségét – mondta a politológus. Hozzátette, a miniszterelnök a mondanivalóját mindig az adott közönség igényeihez igazítja, ehhez pedig a munkatársai előre kikutatják a prefenciákat.

Ez a mostani közönség ráadásul Amerika és Európa bukott politikusaiból és "összeszedett habókosokból" állt, akik a saját nemzetük politikai kultúrájának már a szélére szorultak – hívta fel a figyelmet Kéri. Orbán az ő kedvükért akart valami egységes mozgalmat láttatni, annak ellenére, hogy ez a törekvés egyszer már súlyos vereséget szenvedett a 19-es uniós választásokon – tette hozzá.

Kéri László szerint nagyon nehéz komolyan venni és elemezni szakszerűen egy olyan embernek a beszédét, aki állandóan kényszeresen henceg. "Én ezt ismerem az általános iskolából, mert alsó tagozaton volt ez a "ki pisil messzebre", tudja nagyszünetben, kép is, de erről hatodikban leszoktak" – fogalmazott Kéri László. Szerinte Magyarország miniszterelnöke hetet-havat összezagyvál, annak érdekében, hogy felépíthesse azt a narratívát, miszerint ő egy világméretű világméretű összeesküvéssel egymaga száll szembe – tette hozzá a politológus.

"Ez a beszéd nem éri el a kamaszkori érettségnek azt a szintjét, amikor az ember már a nyilvános szerepléseinél letesz a hencegés kényszeréről" – véli Kéri László. "Tehát az én bajom nem egyszerűen az, hogy magyar állampolgárként ég a pofámon a bőr, hogy bizonyos értelemben Magyarország egészét miniszterelnökként reprezentatív módon képviseli egy ilyen fórumon" – tette hozzá. Kéri László szerint Orbánnak ideje lenne felnőnie, mert ez a kényszeres hencegés azt jelzi, hogy a miniszterelnöknek a felnőtté éréssel vannak konfliktusai. "Szóljon már neki valaki, hogy Viktor 60 éves leszel három hét múlva. Most már ideje lenne feltűnni" – zárta az interjút Kéri László.

Hasonlóan fogalmazott Horn Gábor, a Republikon alapítvány elnöke, aki a Megbeszéljük című műsorban azt mondta, hogy Orbán úgy hiszi megtalálta a csodaszert és a főellenséget egy 93 éves filantróp milliárdos, Soros György képben. Horn hozzátette, Orbán már el is hiszi azt a virtuális valóságot és hazugságnarratívát, amit felépített magának.

2023. május 04. Megbeszéljük-részlet (2023.05.04.) Horn Gábor
17:57
00:00

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Kéri Lászlóval
2023. május 04., csütörtök 18:14
Riporter: Hardy Mihály