„Köszönjük,
A lényeg

Pressman szerint Magyarországnak az ukrajnai háborúval kéne foglalkoznia, nem álkérdésekkel

4/05/2023 20:32

| Szerző: Klubrádió

"Sajnálatosan lelkesen beszélnek Magyarországon hamis kulturális háborúról, miközben valóságos háború van a szomszédban, ahol ezrek halnak meg Vlagyimir Putyin agressziós háborújában" – mondta David Pressman amerikai nagykövet az AFP-nek, amikor az ukrán határ közelében segélyszervezetekkel és menekültekkel találkozott.

"Ez nem a woke-izmusról szól, hanem Oroszországról" – fogalmazott Pressman, utalva a CPAC Hungary anti-woke tematikájára. "Egyszerűen a valódi háborúra koncentrálok, és arra a kapcsolatra, ami egyre mélyül és bővül – ahelyett, hogy szűkülne – Magyarország és Oroszország között" – mondta Pressman.

"Ez nem a wokeizmusról vagy a kulturális háborúról szól, hanem valódi háborúról, valódi értékekről, valódi fenyegetésről és valódi próbáról: az európai demokratikus értékek iránti elkötelezettségünk próbája, a nemzetek szuverenitásába vetett hitünk próbája, szövetségünk, demokráciáink erejébe és képességeibe vetett hitünk próbája" – mondta az Egyessült Államok magyarországi nagykövete.

Említette Szijjártó Péter az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta tett öt oroszországi látogatását, illetve azt, hogy ezalatt a magyar külügyminiszter "egyszer sem beszélt" az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. "Ahol más országok az orosz energia diverzifikálása mellett döntenek, Magyarország megduplázza kapcsolatát a Gazprommal" – nyilatkozta Pressman.

Pressman aggodalmának adott hangot az oroszbarát propagandával kapcsolatban is az EU- és a NATO-tag Magyarországon. Azt mondta, a kormány nekiment az EU Oroszországgal szembeni szankcióinak, és azonnali tűzszünetet követel, miközben az Orbán-párti média ontja az Ukrajna-ellenes narratívákat. „Az egyik kihívás, amivel Magyarországon szembe kell néznünk, a Kreml dezinformációinak terjesztése” – mondta Pressman.

Pressman pozitívan értékelte, hogy Magyarország "bár későn", de úgy döntött, kilép az orosz Nemzetközi Beruházási Bankból. "Sajnálatos, hogy ilyen szintű elkötelezettségre volt szükség az Egyesült Államoktól ahhoz, hogy reakció legyen” – mondta arra utalva, hogy az USA szankciós listára tette a bank magyar alelnökét.

Pressman szerint az Egyesült Államok "továbbra is arra összpontosít, hogy teret biztosítson a létezéshez és a virágzáshoz független intézmények és hangok számára Magyarországon". Szerinte, ha valaki olyan kérdést vet fel, amit nem oszt a kormány, akkor valamilyen módon külföldi ellenőrzés alatt álló, külföldről befolyásolt vagy onnan finanszírozott ügynökként azonosítják az illetőt, pedig néha ezek az entitások egyszerűen csak függetlenek. "A függetlenség azonban nem ugyanaz, mint az ellenzék" – mondta David Pressman.

 
David Pressman
Fotó: Janka Szitas / Facebook/US Embassy Budapest
 

(Via 444