„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balázs Péter: Orbán bajban van, mert képtelen elszakadni az orosz vonaltól és az állandó pávatánctól

26/04/2023 22:27

| Szerző: Klubrádió

Balázs Péter volt külügyminiszter, uniós biztos szerint azért nem akar változtatni politikáján Orbán Viktor, mert arra épített az elmúlt lassan tizenhárom évben, hogy nyugati, főleg EU-s pénzen szerez keleti barátságokat, és erről a „döglött lóról” (hogy őt idézzük és a dakota közmondásait) nem tud leszállni.

2023. április 26. Megbeszéljük - részlet Balázs Péter 2023.04.26.
18:01
00:00

Kiderült a közelmúltban, hogy egy amerikai politikatudóst, Gladden J. Pappint nevezték ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet élére. Ez a háttérintézmény eddig a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkáját segítette, de nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója alá került.

Balázs Péter volt külügyminisztert, uniós biztost egyáltalán nem lepte meg ez a döntés, hiszen Orbán Viktor és csapata nem is titkolta, hogy kitől vesz szívesen tanácsokat, szakértői elemzéseket. Az utóbbi időben igen erősen az amerikai republikánus párt szélsőjobb vonulata felé fordultak, amit a nemsokára másodjára is megrendezendő CPAC rendezvény is mutat.

„Ezt elmagyarázni lehet, elfogadni nem”, mondta, mert szerinte az orbáni külpolitika egyebek mellett ott fordult tévútra, hogy nem államok közötti kapcsolatokat ápol, épít és kezel, hanem pártokat, sőt, személyeket követ. Naponta látható, hogy Donald Trumpnak szurkol a magyar miniszterelnök, tehát a republikánusok szélsőséges vonalának. Holott a jó külpolitika tisztában van azzal, hogy személyek, pártok vagy akár kormányok is jönnek-mennek, az államok közötti kapcsolatra kell építeni – jelezte.

Az egy dolog, hogy napi külpolitikához milyen tanácsokat igényel a magyar kormány, de az súlyos felelősség tárgya, hogy a fiatalságot kik és mire tanítják. És ha a „Fidesz-káderképzőnek” számító Mathias Corvinus Collegiumban óriási összegeket felhasználva olyan ifjakat nevelnek ki, akik az amerikai republikánus irányvonal szélét sajátítják el (talán el is hiszik, amit tanulnak, jegyezte meg), a tudásuk „fabatkát se ér majd”, ha változik a széljárás.

Mindez Balázs Péter szerint szándékos szellemi függés létrehozása. Hangsúlyozta, magyar külpolitikához stratégiai tanácsokat az tud kidolgozni, aki ennek az országnak a nagyon hosszú történelmét, kulturális hátterét, politikai fejleményeit oda-vissza ismeri. ismeri. Semennyi tudás nem elég ahhoz, hogy valaki eligazodjon ezekben az ügyekben, minden eseménynek, évszámnak, szónak óriási jelentősége van, és jól kell ismerni a szomszédokkal fennálló kapcsolat érzelmi hőfokát is.

 
David Pressman és Szijjártó Péter
Fotó: Facebook
 

Magyar-amerikai viszony

Arra a kérdésre, hogy meddig romolhat a magyar-amerikai kapcsolat, Balázs Péter azt mondta: az az üzenet már korábban elhangzott, hogy háború van, és háborúban nem lehet a kerítésen ülni, jobbra-balra tekintgetni. Ezt David Pressman nagykövet kifejezésre juttatta és utána Orbán látványosan visszavonult következő pénteki beszédében, amelyben barátnak nevezte az Egyesült Államokat. Valószínűleg kapott olyan kommentárokat is nem nyilvánosan, amelyek további lépéseket is kilátásba helyeztek, ha ezt a hangvételt folytatja.

A szakértő szerint bajban van a miniszterelnök, mert képtelen elszakadni az orosz vonaltól és az állandó pávatánctól. Ha lép egyet az egyik irányba, szükségét érzi, hogy lépjen a másikba is. Látványosan fokozza a magyar kormány az energiafüggést Oroszországtól, a külügyminiszter Moszkvában tárgyal, további szerződésekről beszél és egyetlen lépést sem tettek abba az irányba, amerre a szövetségi rendszerünk fordul (ezzel kapcsolatban a németeket és a cseheket említette példaként).

Orbán még mindig abban bízhat, hogy stratégiailag nem vagyunk fontosak, hiszen a NATO a balti államokban, Lengyelországban és Romániában erősít a finn és a svéd csatlakozás mellett. Azt is látni kell, hogy ha Ukrajna kikerül a háborúból, erős katonai tényező lesz, új fegyverekkel, jól kiképzett emberekkel – tette hozzá.

A volt miniszter szerint azért nem akar változtatni Orbán, mert arra építette a politikáját, hogy nyugati, főleg EU-s pénzen akar keleti barátságokat szerezni és erről a „döglött lóról” (hogy őt idézzük és a dakota közmondásait, vetette közbe a volt miniszter) nem tud leszállni. Pedig efölött eljárt az idő, úgy látszik a kormányfő, már képtelen a változásra – vélekedett Balázs Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)

Megbeszéljük...
2023. április 26., szerda 17:20
Műsorvezető: Bolgár György