„Klubrádió
Megbeszéljük...

Simonyi András: Magyarországon világháborús pszichózis kezd kialakulni, és ezt nem kellene táplálni

14/04/2023 20:30

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Bár Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint nem lesz világháború, az eszkaláció elkerüléséhez az kéne, hogy a NATO szövetségi rendszere erős maradjon. Azonban úgy tűnik számára, hogy Magyarország pont ezt az egységet bontja meg. A Megbeszéljük című műsorban a magyar-amerikai viszony kapcsán arról is beszélt, hogy ha Magyarország hozzáállásában fordulat állna be, akkor bár az amerikaiak nem felejtenék el az eddigi akadékoskodást a közös döntésekben, de értékelnék a számukra előremutató fordulatot.

2023. április 14. Megbeszéljük-részlet (2023.04.14.) Simonyi András
17:20
00:00
"Elképedve látom, hogy Magyarországon világháborús pszichózis kezd kialakulni, amit én veszélyesnek tartok, és ezt nem kellene táplálni" – mondta Simonyi András volt washingtoni nagykövet. Szerinte azt mondani, hogy közel állunk egy világháborúhoz, egy nagyon veszélyes játék, ezzel fel kellene hagyni. Ugyanakkor nem tartja valószínűnek a világháború kitörését. Éppen azzal lehetne elkerülni a konfliktus eszkalációját, ha a nyugati szövetség egységesen segítené Ukrajnát – tette hozzá.

Simonyi reagált arra a mai hírre, miszerint Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese dicsérte Orbán Viktort, amiért a magyar miniszterelnök úgy nyilatkozott, ha megszűnik Ukrajna az USA és Európa általi finanszírozása, a háború is véget ér. "Szégyellném magam egy NATO-tagország miniszterelnökeként, hogy ha engem Medvegyev dicsérne" – mondta Simonyi. 

A volt washingtoni nagykövet azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány hagyjon fel az ukránellenes és oroszbarát retorikával. Hozzátette, bár a magyar kisebbséggel kapcsolatos ukrán döntésekkel nem ért egyet, de pont ezért kellene segíteni Ukrajnát annak érdekében, hogy az ukránokat rávegyük végre a magyar kisebbséggel való sokkal tisztességesebb bánásmódra.

Simonyi szerint Washingtonban úgy tekintenek Magyarországra mint a nyugati szövetség bajkeverőjére. A műsorvezető, Bolgár György felidézte Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiós interjújának szavait, amik szerint a Budapesten működő Nemzetközi Beruházási Bankot érintő szankciók nem magyarellenesek, csupán van benne egy magyar érintett is; egyébként pedig a magyar-amerikai viszony baráti. Simonyi erre úgy reagált, hogy ezen szavak alapján egy fordulat áll be a magyar hozzáállásban, azonban ennek folytatása egyedül, egy személyen, mégpedig Orbán Viktoron múlik.

"Amerika egy olyan ország, amelyik előre néz" – véli Simonyi. Szerinte az Egyesült Államok nem felejtené el Magyarország akadékoskodását, illetve az oroszokhoz való dörgölőzést. Ugyanakkor Amerika abban érdekelt, hogy Magyarországon visszaálljanak a rendezett és demokratikus viszonyok, így bizonyára értékelnék a NATO szempontjából előnyös magyar fordulatot – tette hozzá a szakértő.

Novák Zoltán a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója az Esti gyors című műsorban azt mondta a Nemzetközi Beruházási Bankból való kilépés gyorsasága és a reakció iránya azt jelzi, hogy a magyar kormányban hamar megértették az amerikai üzenetet.

2023. április 14. Esti gyors / részlet, Novák Zoltán (23.04.14.)
10:40
00:00

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Simonyi Andrással
2023. április 14., péntek 17:20
Riporter: Bolgár György