„Klubrádió
A lényeg

Pressman: Magyarország nem hallgatott az aggályokra

12/04/2023 17:26

| Szerző: Klubrádió

Több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat az Egyesült Államok, közöttük található a budapesti székhelyű orosz Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) három fő tisztviselője is – közölte David Presmann amerikai nagykövet. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerdán 17 órára sajtótájékoztatót hívott össze. A sajtó így csak találgat, ám szinte biztos, hogy az USA-nak nem az Orbán-rezsim megbuktatása, hanem az elszigetelése a célja, hogy a szövetségen belül senki ne kövesse Orbán politikáját. A Bloomberg pedig arról írt, hogy a szankcionált személyek között lehetnek az európai uniós és NATO-államban működő egyik bank tisztviselői.

David Pressman a tájékoztatón elmondta, hogy az USA a többi között arra kérte Magyarországot, vegye komolyan az orosz nyomásgyakorlását. Folyamatosan osztottak meg információkat a magyarokkal arról, hogyan használhatják a kémbankot az oroszok. Magyarország ezeket az aggályokat nem vette komolyan, pedig az MNB is ágált az orosz kémbank ellen – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: aggasztó a magyar vezetés kapcsolata az orosz vezetéssel a háború ismeretében. A gazdasági együttműködés az orosz háborús gépezetet pénzeli – jelentette ki. Ez a bejelentés pedig azt mutatja, hogy az USA nem fél lépéseket tenni a biztonság érdekében.

Ezzel együtt Pressman továbbra is optimista a magyar-amerikai kapcsolatokkal kapcsolatban, a nagykövet szerint a bejelentés ellenére fontos a két ország együttműködése.

Elmondta, reméli, hogy a magyar kormány megérti a "kémbankkal" kapcsolatos aggályaikat. A tény, hogy NBB-s tisztségviselők diplomataútlevelet kaptak, olyan probléma, amelyet muszáj megoldani – hangsúlyozta. A kapcsolatokon pedig dolgozni kell a két ország között.

A nagykövet beszélt Gyöngyösi Márton széderesti meghívásáról is, szerinte a jobbikos politikus azért volt meghívva, mert korábban antiszemita nézeteket hangoztatott. Pressman szerint ez alkalom a vitákra és beszélgetésekre, és éppen ezért örült, hogy ott volt az ünnepen a jobbikos politikus, aki tíz évvel ezelőtti parlamenti beszédéért volt kénytelen szerdán bocsánatot kérni.

Mi a helyzet a Nemzetközi Beruházási Bankkal?

A háború kitörése után Magyarország maradt az egyetlen európai ország, amelyik nem lép ki az egyre nehezebb helyzetbe került NBB-ből.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Magyarországon működő, Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője és maga az intézmény is felkerült az Egyesült Államok hivatalos szankciós listájára. Az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Kincstári Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) által kiadott lista szerint rajta van:

  • Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke,
  • Laszlóczki Imre, a magyar alelnöke
  • és Georgij Potapov, az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)