„Köszönjük,
A lényeg

Bloomberg: Egy magyarországi bank tisztviselőire is kivethet szankciót az USA

12/04/2023 14:35

| Szerző: Klubrádió

Nő a feszültség a magyar-amerikai kapcsolatokban, a hvg.hu néhány napja arról írt, hogy a nemzetbiztonsági szervek közötti viszony elmérgesedett az elmúlt egy évben. Az ötödik Orbán-kormány átszervezte a szolgálatokat, Rogán Antal minisztériumának irányítása alá került az újonnan létrehozott Nemzeti Információs Központ (NIK), amelynek a tevékenységét – vagyis, hogy mit vizsgál meg alaposan és főleg, hogy mit nem – az amerikai és több más, a NATO szövetségi rendszerébe tartozó titkosszolgálat is rossz szemmel nézi. Ennek is, akárcsak a 2014-es kitiltási ügynek – amikor mások mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjét tiltották ki az országból – komolyabb szankcionálás lehet a vége.

Egyelőre semmit sem tudni biztosan, csak azt, hogy David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (nyitóképünkön) szerdán 17 órára sajtótájékoztatót hívott össze. A sajtó így csak találgat, ám szinte biztos, hogy az USA-nak nem az Orbán-rezsim megbuktatása, hanem az elszigetelése a célja, hogy a szövetségen belül senki ne kövesse Orbán politikáját.

Most azonban a Bloomberg arról írt, hogy a szankcionált személyek között lehetnek az európai uniós és NATO-államban működő egyik bank tisztviselői. A lapnak név nélkül nyilatkozó forrás nem tudott pontos nevet mondani vagy az intézkedés okait közölni, ahogyan a Fehér Ház sem kommentálta a lap értesüléseit.

A lapnak a budapesti nagykövetség úgy nyilatkozott, hogy „nem tudnak szankciókkal kapcsolatos információkat megosztani, és nincs arra utaló jel, hogy a sajtótájékoztató összefüggésben lenne a szankciókról szóló amerikai tanácskozásokkal”.

Az amerikai-magyar viszony javulásához valószínűleg nem járul hozzá Gulyás Gergely miniszter szerdai megszólalása, aki szerint az amerikai nagykövetség azért indított kampányt, hogy Magyarországot "belepréseljék" a háborúpárti álláspontba. A Miniszterelnökség vezetője itt arra utalhatott, hogy Orbán Viktor "Présembernek" nevezte David Pressman nagykövetet.