„Klubrádió
A lényeg

David Pressman a hazája elleni támadásnak tekinti a Fidesz-sajtó lejáratókampányát

6/04/2023 07:56

| Szerző: Klubrádió

Nem veszi magára a Fidesz-párti magyar sajtóban személye ellene zajló lejáratókampányt, de azokat hazája elleni, felülről irányított támadásnak tekinti – árulta el a Népszavának David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki lehetőséget adott a lapnak, hogy elkísérje múlt kedden szegedi látogatására.

Az amerikai nagykövet javíthatónak ítéli az amerikai-magyar kapcsolatokat, de aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Viktor március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat. Mint mondta, szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika. Pressman hozzátette: megérti, hogy a pillanatnyi (bel)politikai érdekek is tényezők a külpolitikában, de szerinte az Oroszország tavaly február 24-én megindított Ukrajna elleni inváziója óta, ebben a “fontos és kihívásokkal teli időszakban” nem kéne belemenni ilyen játszmákba.

 
David Pressman. Fotó: Youtube
 

A nagykövet nehezményezte, hogy az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. Úgy látja, hogy az ezzel kapcsolatos aggályokban kétpárti egyetértés van, és teljes konszenzus a nemzetbiztonsági körökben, sőt az ellenzéki Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja a magyar vezetéssel kapcsolatban. Ezek alapján a Fidesz hiába bízik abban, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás kimenetele fordulatot hoz a kétoldalú kapcsolatokban.