„Klubrádió
A lényeg

Az amerikai nagykövet a '89-es Orbán fotóját is bejátszva emlékezett meg a háború évfordulójáról

24/02/2023 15:45

| Szerző: Klubrádió

Rövid videóban emlékezett meg Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborújának egyéves évfordulójáról David Pressman. A budapesti amerikai nagykövet videójában a mostani eseményekkel párhuzamba állítva az 1956-os forradalom képeit is bejátszotta, Ruszkik haza! feliratot, orosz tankot és az oroszok kivonulását követelő Orbán Viktor fotóját is. 

A szövegét visszatekintéssel kezdte David Pressman: "Az Egyesült Államok és európai szövetégesei több mint harminc éve dolgoznak együtt egy közös álomért: az egységes, szabad és békés Európáért. Számos ország, köztük Magyarország is részesedhetett a közös sikerekből, amelyek lépésről lépésre vezettek el ennek az álomnak a megvalósításig."

Ezután rövid, villanásnyi jeleneteket láthatunk Putyinnal és a háborúval a főszerepben:

"Ma van egy éve, hogy Vlagyimir Putyin megkezdte Ukrajna teljes körű lerohanását. Egy évvel ezelőtt az európai kontinensen egy ilyen háború még elképzelhetetlen volt. Borzalmas erőszak, egész városok földig rombolása, kitelepítések, civilek elleni támadások, tömegsírok, ezt a rémálmot hozta vissza a világunkba a Kreml."

Ezután jött a vélhetően Orbánnak szóló üzenet. Ezt a blokkot az ukránok jogos követeléseinek felsorolásával indítja Pressman, arra az összehasonlításra építve, hogy az ukránok pont olyasmiket követelnek az oroszoktól 2023-ban, amiket a magyarok 1956-ban a Szovjetuniótól:

"E rémálom közepette az elszánt ukránok folyamatosan bizonyítják bátorságukat: megvédik országukat, kiállnak a szabadságukért és - végső soron - az átfogó, igazságos és tartós békéért. És ehhez megérdemlik teljeskörű támogatásunkat. Nemcsak azért, mert ez így helyes."

Innentől azon nézők kedvéért, akik nem értették volna meg a párhuzamot, '56-os archív képeket mutatnak Budapestről, először egy tűzfalra festett "Ruszkik haza!" feliratot, orosz tankot, végül a Hősök terén az oroszok kivonulását követelő fiatal Orbán Viktort.