„Klubrádió
A lényeg

Az amerikai nagykövetnek a Kreml jutott eszébe Szijjártó reakciójáról

22/03/2023 21:38

| Szerző: Klubrádió

A Kreml is mindig kikérte magának, ha kritika érte – jelezte David Pressman annak kapcsán, hogy megjelent az amerikai országjelentés, amely lesújtó képet fest Magyarországról. A magyar külügyminiszter felháborodott a jelentésen.

Felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szarajevóban. Mindezt annak kapcsán közölte, hogy március 20-án tette közzé az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken Amerika 2022-es emberi jogi országjelentéseit.

A jelentés Magyarországról szóló része lesújtó képet fest az országról. Azt írják, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét rendszeresen érik támadások, vagy egyenesen azt csorbítani kívánó törekvések. Ugyanilyen jelzőkkel illették a magyar sajtószabadságot is: szerintük a média szabadságát súlyosan korlátozza a kormány, van, hogy konkrétan cenzúrázzák a médiában megjelenő tudósításokat.

Az Egyesült Államok jelentésében külön ír a magyarországi korrupcióról is: azt írják, az állam meghatározott gazdasági szereplőknek biztosít kiváltságokat. A jelentésben az áll, hogy a kormány ugyan korábban tett néhány tétova lépést arra, hogy a korrupt tisztségviselők tevékenységét azonosítsák, kivizsgálják, a valóban korruptakat pedig bíróság elé is állítsák, azonban azokban az ügyekben, ahol magas szintű politikussal kapcsolatban merült fel a korrupció gyanúja, az ellene való fellépés is korlátozott volt.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet már Szijjártó Péter kijelentéseire reagált a Twitteren, amely szerint „ismerős a megfogalmazás”. A Kreml is folyamatosan szidalmazta az Egyesült Államokat minden kritikájukért, mondván, visszautasítanak minden olyan kísérletet, amely a belügyeikbe való beavatkozás" – utalt ezzel arra, hogy a magyar külügyminiszter szerint egyoldalúan kritizálják a magyar politikai vezetést.

(via hvg.hu)