„Klubrádió
A lényeg

Amerikai jelentés Magyarországról: Korrupció, sajtószabadság korlátozása, civilek vegzálása

22/03/2023 15:15

| Szerző: Klubrádió

Nem fest túl jó képet Magyarországról az Egyesült Államok legfrissebb emberi jogi jelentése: ahol magas szintű politikussal kapcsolatban merült fel a korrupció gyanúja, a fellépés is korlátozott volt, az igazságszolgáltatás függetlenségét rendszeresen érik támadások, a civil szervezeteket megfélemlítik és csorbulnak a szexuális kisebbségek jogai is.

Március 20-án tette közzé az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken az Egyesült Államok 2022-es emberi jogi országjelentéseit. Az USA minden évben készít ilyen jelentéseket az ENSZ országairól, emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetekkel együttműködve.

A jelentés Magyarországról szóló része lesújtó képet fest az országról. Azt írják, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét rendszeresen érik támadások, vagy egyenesen azt csorbítani kívánó törekvések. Ugyanilyen jelzőkkel illették a magyar sajtószabadságot is: szerintük a média szabadságát súlyosan korlátozza a kormány, van, hogy konkrétan cenzúrázzák a médiában megjelenő tudósításokat.

Azt is írják: a civil szervezeteket megfélemlítik, vagy jogi alapon lehetetlenítik el, valamint jogilag és pénzügyileg is szankcionálják azokat a civileket, akik a menekültekkel foglalkoznak. A jelentés szerint a Magyarországra érkező menekültek kiemelten ki vannak téve annak, hogy kitoloncolják őket az országból.

Kiemelik, hogy Magyarországon csorbulnak a szexuális kisebbségek jogai is: szélsőségesek fenyegetik a leszbikusokat, a melegeket, a biszexuálisokat, transzneműeket, valamint a queer és interszexuális személyeket is.

Az Egyesült Államok jelentésében külön ír a magyarországi korrupcióról is: azt írják, az állam meghatározott gazdasági szereplőknek biztosít kiváltságokat. A jelentésben az áll, hogy a kormány ugyan korábban tett néhány tétova lépést arra, hogy a korrupt tisztségviselők tevékenységét azonosítsák, kivizsgálják, a valóban korruptakat pedig bíróság elé is állítsák, azonban azokban az ügyekben, ahol magas szintű politikussal kapcsolatban merült fel a korrupció gyanúja, a fellépés is korlátozott volt ellene.

(via hvg.hu)