„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik

22/03/2023 19:25

| Szerző: Klubrádió

"Felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről" – mondta a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szarajevóban.

A tárcavezető a boszniai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján az éves amerikai emberi jogi országjelentésekben Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban taglalt aggályokat illetően azt közölte, hogy bár Elmedin Konakovic nem szorul a támogatására, mégis tiltakozásának kíván hangot adni az ügyben.

"Meg kell mondjam, én meg vagyok döbbenve, és minden évben újra és újra megdöbbenek, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen, és más országok belső kérdéseiről és helyzeteiről ilyen ex katedra kijelentéseket tegyen" – fogalmazott.

"Azt, hogy Bosznia-Hercegovinában ki kormányozzon és hogyan, meg hogy elégedettek-e az emberek azzal, ami van, bízzuk azokra, akik itt élnek Bosznia-Hercegovinában. Azt meg, hogy Magyarországon mi a helyzet, Washingtonban bízzák nyugodtan a magyar emberekre. Kikérjük magunknak azt, hogy a magyar demokráciát, a magyar emberek demokratikus választáson kifejtett akaratát bárki megkérdőjelezze" – emelte ki.

Konakovic a sajtóhoz való hozzáállásával kapcsolatban megfogalmazott amerikai aggályokra reagálva úgy vélekedett, hogy karaktergyilkossági kísérletről van szó, és ő mindössze annyit szeretne, hogy az újságírók tisztességesen végezzék a dolgukat.

Szijjártó Péter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel kapcsolatban leszögezte, hogy újraválasztották, és ezt Magyarország tiszteletben tartja, az pedig egyáltalán nem érdekes, hogy ő mit gondol róla, az számít egyedül, hogy a Bosznia-Hercegovinában élők hogyan ítélik meg. „Teljesen mindegy, hogy én mit gondolok Dodik elnök úrról, szerintem egyetlen dolog számít, hogy a Bosznia-Hercegovinában és főleg a Boszniai Szerb Köztársaságban élők mit gondolnak róla” – húzta alá.

"Ma a nemzetközi politikában a kölcsönös tisztelet nincsen jelen. Egyes országok nagyon szívesen beszélnek bele más országok dolgaiba. Mi mindig azokkal a bosznia-hercegovinai vezetőkkel dolgozunk együtt, akiket itt megválasztanak. Mi sose kérdőjelezzük meg az itteni választások eredményét, azokat tiszteletben tartjuk" – hangsúlyozta. A Dodikkal való együttműködés szavai szerint „korrekt, tisztességes és a kölcsönös tiszteletre alapul”, ugyanakkor Bosznia-Hercegovina területi integritása „minden vitán felül áll”.