„Klubrádió
A lényeg

Pressman cáfolja a magyar külügyet, a demokratikus értékek megkérdőjelezése miatt nem hívták meg a kormányt

29/03/2023 17:25

| Szerző: Klubrádió

David Pressman, az USA magyarországi nagykövete szerdán néhány újságíróval találkozott, az eseményről a 444 számolt be. Mint írják, ott szóba került az aktuális washingtoni Demokrácia Csúcs, amelyre a magyar kormányt nem hívták meg.

A külügyminisztérium szerint a meghívás azért maradt el, mert a magyar kormány Donald Trump barátja, a tárca erről szóló közleményében így fogalmazott:

"Joe Biden nem szokta meghívni Donald Trump barátait. Magyarország sem a háború, sem a migráció, sem a gender ügyében nem ért egyet Biden elnök politikájával. Ezekben a kérdésekben Trump elnök úrral értünk egyet."

Pressman szerint ez félreértés, a meghívás elmaradása nem függ össze a korábbi vagy a mostani elnökhöz fűződő barátsággal, sokkal inkább azzal, hogy egy ország kormánya mennyire elkötelezett a demokratikus értékek iránt. Egy példát is említett, ami alapján megkérdőjelezhető a magyar kormány elköteleződése a demokratikus értékek mellett:

"A magyar kormány nemrégiben újra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, és ezzel a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2547 napja érvényben vannak Magyarországon, és ezalatt a kormány rendeleti úton hozhat törvényeket, a magyar parlament kikerülésével."

A 444 hozzáteszi cikkében azt is, hogy Magyarországon 2016 márciusa óta folyamatosan érvényben van a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet", de ez alapján csak korlátozottan lehetett rendeletekkel kormányozni, például elrendelheti a kormány épületek felhúzását ott, ahol egyébként nem lehetne építkezni.

Majd 2020-ban jött a járvány miatti veszélyhelyzet, ami nagyban kibővítette a rendeleti kormányzás lehetőségét. Ez azóta már nincs hatályban, de jött helyette a háborús és a hozzá kapcsolódó energetikai veszélyhelyzet, amelyek továbbra is tág teret hagynak a rendeleti törvényhozásnak. A költségvetés jelentős átalakítása vagy az adózási törvények módosítása is veszélyhelyzetre hivatkozva ment végbe.

A Fehér Ház korábban, 2021 végén is visszautasította, hogy a Trump-barátság miatt ne hívnák Orbánt a Demokrácia Csúcsra. Orbán Viktor miniszterelnök pedig nemrég, évértékelőjén "présembernek" nevezte Pressmant.