„Klubrádió
A lényeg

Magyarország kilép az orosz kémbanknak nevezett Nemzetközi Beruházási Bankból

13/04/2023 15:35

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai szankciók szerdai bejelentése után a magyar kormány úgy döntött, kilép a kémbankként is emlegetett pénzintézetből – írja saját értesülésekre hivatkozva a Világgazdaság.

A Világgazdaság cikkében azt írja: a pénzintézetre kivetett amerikai szankciók után a kormány áttekintette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) helyzetét, és arra jutott, hogy a részvétel a bankban értelmetlenné vált, ezért a kormány úgy döntött, hogy visszahívja a bankból a kormányzati delegáltjait.

A bank az egykori kommunista államok vállalatait hitelezte, de a szovjet blokk bukásával eljelentéktelenedett. Orbán Viktor kormánya 2000-ben ki is lépett belőle, de csak azért, hogy aztán a másik kormánya 2014-ben visszalépjen – fogalmaz a 444.hu.

Az ukrajnai háború kitörésével az európaiak mind jelezték, otthagyják a pénzintézetet, egyedül Magyarország maradt meg a térségben részvényesként.

Szerdán közölték, hogy a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője és maga az intézmény is felkerült az Egyesült Államok hivatalos szankciós listájára. Az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Kincstári Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) által kiadott lista szerint rajta van:

  • Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke,
  • Laszlóczki Imre, a magyar alelnöke, aki évtizedekig magyar külügyes volt
  • és Georgij Potapov, az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman sajtótájékoztatóján arról beszélt: folyamatosan osztottak meg információkat a magyarokkal arról, hogyan használhatják a kémbankot az oroszok. Magyarország ezeket az aggályokat nem vette komolyan.

Az nem derült ki, hogy mi lesz az NBB budapesti székházával.