„Klubrádió
Esti gyors

Herman János: Pressman kritikája a tünete annak, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok hűvösebbé váltak

6/04/2023 19:34

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az, hogy David Pressman a hazája elleni támadásnak tekinti a Fidesz-sajtó lejáratókampányát annak a nagyobb folyamatnak a tünete, amely során Magyarország elszigetelődik a nyugati szövetségi rendszerekben – mondta Herman János volt külügyi államtitkár az Esti gyors című műsorban.

2023. április 06. Esti gyors-részlet (2023.04.06.) Herman János
08:08
00:00

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szegedi látogatásakor szóvá tette, hogy egészen példátlan, ahogy az Orbán-féle média Amerika-ellenes jelszavakat sulykol a közvéleménynek. Herman János szerint az amerikai nagykövet és a kormány képviselői között zajló konfliktus inkább csak tünete annak, hogy hűvösebbé váltak a magyar-amerikai kapcsolatok. Hozzátette, ugyanakkor fontos tünet, hiszen ennek az "adok-kapoknak" a fejlődése vissza is hat majd ennek a kapcsolatnak az általános menetére.

Bár Magyarország sok mindenben nincs egy súlycsoportban az Egyesült Államokkal, egy valamiben a magyar kormány azért mégis felülkerekedik, ez pedig a hangerő, legalábbis ebben a kétoldalú vitában – mondta Herman. Szokatlan, hogy egy nagykövet ilyen típusú vitába keveredett egy kormányzattal – tette hozzá a volt külügyi államtitkár. Ez azt mutatja minthogyha a magyar kormányzatnak semmi se lenne drága – véli Herman.

Még nagyköveti kinevezése előtt David Pressman egy washingtoni meghallgatáson felmondta az amerikai kormányzat Magyarországgal kapcsolatos álláspontját, erre pedig Budapestről úgy reagáltak, hogy "ide helytartókat nem várunk" – idézte fel Herman. Szerinte ekkor a magyar kormányzat első ütése eléggé meghatározta a nagykövet lehetőségeit. Hozzátette, ezután Pressman egy darabig követő reakciókat hozott nyilvánosságra egyes magyar lépésekről, majd a magyar kormány részéről megérkezett az az erős hangnemű retorika, amely már személyében támadta a nagykövetet.

 
David Pressman és Szijjártó Péter
Fotó: Facebook
 

Herman egy folyamatként tekint arra, hogy Magyarország lépésről lépésre nemcsak, hogy elszigetelődik az Európai Unióban és a NATO-ban, hanem egyre inkább szembe is kerül az integrációs partnereivel, az EU-val és a szövetségeseivel a NATO-ban. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor bekövetkezhet egy olyan bizalomvesztés, amely már károkat fog okozni Magyarországnak – tette hozzá.

Nem az a probléma, hogy a magyar kormány más véleménye van bizonyos kérdésekben, hanem, hogy egyrészt az EU és Magyarország számára egyaránt létfontosságú kérdésekben ellentétes véleménye van a szövetségeseinkkel, másrészt ezt nagyon gyakorta nyilvánosságra is hozza – mondta a volt külügyi államtitkár. Hozzátette, emiatt pedig egy olyan kép alakul ki Magyarországról, hogy "mi valahogy nem érezzük jól magunkat ebben a szövetségben, ebben az integrációban, minthogyha máshova vágyódnánk, minthogyha úgy nézegetnénk a kerítést, nem akarunk átmenni a kerítésnek a túloldalára, de úgy föl szeretnénk ülni a kerítés tetejére."

Ezek a megnyilvánulások azt fejezik ki, hogy az elmúlt három évtized magyar külpolitikai célkitűzése ér egyre kevesebbet, nevezetesen a nyugati integráció – mondta Neuman. Hozzátette, ennek pedig nincsen alternatívája. "Nem az lenne akkora kérdés, hogy hátat fordítunk-e ennek, hanem oké, hogy honnan lépsz ki, az egy kérdés. Hova lépsz be?" – zárta az interjút a volt külügyi államtitkár.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Herman Jánossal
2023. április 06., csütörtök 18:38
Riporter: Hardy Mihály