„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jeszenszky: Utolsó figyelmeztetést kapott Amerikából az Orbán-kormány

10/03/2023 22:09

| Szerző: Klubrádió

Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter és amerikai nagykövet szerint utolsó figyelmeztetésnek tekinthető, amire az amerikai nagykövet utalt legutóbbi beszámolójában. Nem tudja, hogy ez a figyelmeztetés hat-e, megértik-e – tette hozzá. Az is kérdés, ki tudná meggyőzni Orbán Viktort arról, hogy rossz úton, tévúton jár, amely katasztrófa felé és "Putyin ölelő karjába" vezet.

2023. március 10. Megbeszéljük - részlet (2023.03.10.) Jeszenszky Géza
11:41
00:00

"Most, hogy a szomszédban háború dúl, itt az ideje, hogy egységesen és határozottan fellépjünk Putyin agressziójával szemben és kiálljunk a transzatlanti értékek mellett" – írta Twitteren David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki Antony Blinken amerikai külügyminiszterével is egyeztetett személyesen a magyar-amerikai kapcsolatokról. (Twitter-bejegyzésében megköszönte, hogy Jeanne Shaheen amerikai szenátor szerint helyesen ítélte el Orbán Viktor autokratikus politikáját.)

Egészen megdöbbentőnek nevezte a történteket Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter és amerikai nagykövet. Azt mondta, a magyar társadalom nagy többsége a rendszerváltozás előtt szovjetellenes és erősen Amerika-barát volt, és ez azután is megmaradt, sikerült is erős és tisztességes szövetségest találni a NATO-tagsággal. Kedvező helyzetbe jutott az ország az EU és a NATO által, minden lehetőségünk megvan, amellyel a szomszédaink, sorstársaink jól is élnek, mi mégis "kitáncolóban vagyunk" ebből – tette hozzá.

Szerinte megrázó, amire az amerikai nagykövet utal, utolsó figyelmeztetésnek tekinthető. Jelenleg még formálisan szövetségesek vagyunk, de azok a mondatok, amelyek magyar részről elhangzanak Amerikáról, szövetségessel szemben elfogadhatatlanok. Miközben a háborút indító agresszor Oroszországgal vagy akár Kínával szemben nincsenek ilyen kritikák – jegyezte meg. "Nem tudom, hogy ez az utolsó figyelmeztetés hatni fog-e. Meghallani meghallják, az a kérdés, megértik-e, hogy mit jelent" – fogalmazott.

Felidézte, hogy 2011-ben Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter Magyarországra jött és baráti figyelmeztetést küldött, de a magyar belpolitikával kapcsolatban. Akkor még a külpolitika nagyon messze volt a mostani iránytól, sőt, Soros Györgyöt "ölelgette a magyar vezetés", amikor egymillió dollárt adott a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

Jeszenszky Géza azon tűnődik, ki tudná meggyőzni Orbán Viktort arról, hogy kül- és belpolitikája rossz út, tévút, "katasztrófa felé vezet". Jó lenne, ha nem trumpista republikánusokkal is tudna beszélni a miniszterelnök. Azokra a fideszes politikusokra is szükség lenne szerinte, akik régebben felelősen gondolkodtak, más hangot ütöttek meg. Lehet, hogy rájuk Orbán jobban figyelne, mint az amerikai nagykövetre – vélekedett.

Jelezte, látható egyfajta kettősség, van egy jobb arca a magyar vezetésnek, amit Novák Katalin képvisel, aki Kijevbe is elment (míg Orbán nem). "Bár ne így lenne", de ez szerinte nincs valódi nézetkülönbség a köztársasági elnök és a miniszterelnök között, inkább munkamegosztás van, előbbi képviseli a megnyugtató vonalat.

Nem tudja, hogy a NATO-ból ki lehet-e zárni valakit, de az amerikai-magyar kapcsolatok befagyasztásának is hasonlóan súlyos következménye lenne, mint az EU-s pénzek és tudományos ösztöndíjak felfüggesztésének – közölte a volt külügyminiszter. Hozzátette: ha a magyar vezetés iránti bizalom megszűnik, akkor fontos információkat nem kap meg a kormányzat. "Ez beláthatatlan folyamat, a vége Putyin ölelő karja, ezt akarjuk, orosz vagy kínai típusú berendezkedést?" – tette fel a kérdést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: 

Megbeszéljük...
2023. március 10., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György