„Klubrádió
A lényeg

Pressman: Veszélyes hullámok jelentek meg Amerika és Magyarország viszonyában

7/01/2023 14:21

| Szerző: Klubrádió

David Pressman amerikai nagykövet csütörtök este, a Szent Korona visszaadásának 45 évfordulóján beszédet tartott a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete által szervezett ökumenikus Istentiszteleten, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban – írja a 444.

Pressman hosszan beszélt a Szent Korona és a többi koronázási jelvény visszaadásának, valamint a Mindszenty József bíborosnak adott menedékjog politikai körülményeiről.

Mjd így folytatta: 

A korona visszajuttatésa után „Még több mint egy évtized kellett Magyarországnak ahhoz, hogy végleg elszakadjon a Szovjetuniótól, de a végére egyértelművé vált, hogy egy ilyen rendszer bukásra van ítélve. Meg is bukott, és mindig meg fog bukni, mert nem az emberek érdekeit képviseli, hanem csak egy maroknyi ember hatalmának megszilárdítását keresi”.

Hozzátette: „az önkény zsarnoksága elleni küzdelem ma is tart és sürgető. Elég csak Putyin háborújára gondolnunk, amelyet a demokratikus Ukrajna ellen vív a szomszédban.”

„Akár egy nagy múltú demokráciában élünk, akár egy teljesen újkeletűben, a demokráciát nem vehetjük készpénznek.”

 
David Pressman.
Forrás: HungarianPolitics.com
 

„Mindannyiunknak el kell döntenünk, milyen utat választunk ebben a viharos időszakban. Kik a barátaink? Kihez fordulunk a nehézségek idején, amikor azokkal állunk szemben, akik ártani akarnak nekünk?”

Az Egyesült Államok és Magyarország barátok és szövetségesek hosszú idő óta. Ott voltunk egymásnak elég sötét időszakokban.

És, bár eseteként lehetnek zordabb hullámok a tengeren, és a jelenlegi hullámok igencsak veszélyesnek látszanak, biztos vagyok benne, hogy ha megpróbáljuk, akkor együtt megbirkózunk velük.”