„Klubrádió
A lényeg

Amerikai nagykövet: Aggódom, miközben az oroszok kijevi játszótereket rakétáznak, Szijjártó Moszkvába repül

15/11/2022 18:50

| Szerző: Klubrádió

„Aggodalommal tölt el, amikor Oroszországból rakétákat látok a kijevi játszóterek felé szállni, miközben Magyarország külügyminisztere (Szijjártó Péter) Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciákat tartson a Gazprom központjából” – mondta David Pressman budapesti amerikai nagykövet a Polticónak.

Szijjártó Péter hétfőn a kormány nevében visszautasította az orosz narratíva használatáról szóló vádakat.

A brüsszeli lap szerint Pressman mindössze két hónap alatt a célpontjává vált a kormány propagandagépezetének. Megjegyezték, a nagykövet személye már önmagában is felér egy fricskával, mivel emberi jogi ügyvéd, aki azonos nemű társával él együtt.

Azt is felidézték a cikkben, amikor az amerikai nagykövetség egy kvízt tett közzé, amelyben az volt a feladat, hogy találják ki, az idézetek magyar közéleti személyiségektől vagy Vlagyimir Putyin orosz elnöktől származnak. A válasz természetesen sosem Putyin volt.

Eredetileg úgy volt, hogy Magyarország megbízható EU- és NATO-tag, ami Washingtonban nem igényel különösebb figyelmet, de a demokratikus normák eróziója (Moszkva budapesti befolyásával és Ukrajna Oroszország általi bombázásával párosulva) megváltoztatta a számítást – írja a Politico. „A tét jelenleg óriási” – mondta a nagykövet, aki szerint „a kapcsolat politizálása és pártosodása nem fenntartható”.

Ugyanakkor Pressman azt mondta a lapnak, hogy pragmatikus megközelítést vall. Kitart amellett, hogy célja a magyar kormánnyal való kapcsolatépítés, még akkor is, ha az antidemokratikus viselkedés miatt néha odaszúr. A két fél tud együtt dolgozni – jegyezte meg.

„Amikor azt látjuk, hogy a magyar médiában őrült orosz propagandát terjesztenek, akkor azt leszóljuk, mert muszáj. De mindez azzal a szándékkal történik, hogy közelebb hozzon minket, ne pedig eltávolítson egymástól” – mondta.

(forrás: hvg.hu, 444)