„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó Brüsszelben: Az utolsó reményt is elvesztettük a racionális vitára

14/11/2022 14:39

| Szerző: Klubrádió

Az uniós külügyminiszterek Brüsszelben tanácskoznak, Szijjártó Péter a kormánypárti médiának azt mondta: az utolsó reményét is elveszítettük, hogy bármikor is tárgyilagos és az észérvekre alapuló racionális vitát folytassunk a háborúról és Európára gyakorolt hatásairól." Szerinte a szankciók legnagyobb vesztese Európa és "tudjuk, ki az, aki ebből profitál".

Az uniós külügyminiszterek Brüsszelben tanácskoznak, Szijjártó Péter az egyik szünetben kizárólag a kormánypárti médiának nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán érzelmektől túlfűtött vitát tartottak a politikusok.

Majd a hvg.hu összefoglalója szerint így értékelte az elhangzottakat: "Az utolsó reményét is elveszítettük, hogy bármikor is tárgyilagos és az észérvekre alapuló racionális vitát folytassunk a háborúról és Európára gyakorolt hatásairól".

A magyar külügyminiszter kijelentette, hogy nincs még egy gazdaság a világon, amely annyira szenvedne a szankciókról, mint Európa, amit jól jellemez, hogy egekben az infláció és az energiaárak. Hozzátette: "tudjuk, ki az, aki ebből profitál", de nem közölte, hogy kire gondol.

Megismételte azt a sokat hangoztatott kormánypárti érvet, hogy a brüsszeli szankciók nem váltották be a hozzájuk fűződő reményeket, mert nem vetettek véget a háborúnak. "Mi, magyarok, tisztában vagyunk azzal, hogy a háborúnak minél előbb véget kell vetni, nincs legitimitása azoknak az érveléseknek, hogy miért ne legyen egyeztetés a háborúban résztvevő felek között" – fogalmazott Szijjártó.

A lehetséges kilencedik szankciós csomag kapcsán is vitáztak a külügyi vezetők, amellyel összefüggésben a magyar külügyminiszter felháborítónak nevezte, hogy egyesek azt mondják - később megjegyezte, a litván külügyminiszterről van szó -, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják. 

"Minket nem érdekel, hogy az oroszok mit gondolnak arról, amit mi mondunk, az sem érdekel, hogy mit gondolnak itt erről Brüsszelben" – jelentette ki Szijjártó Péter. Úgy fogalmazott, hogy ez az energiára költött összegekből is lemérhető, mert Magyarország tavaly 7, idén 19, jövőre pedig 20 milliárd eurót fizet az energiaimportért.