„Támogassa
Reggeli gyors

Jeszenszky az amerikai szankciókról: Senki nem várt ilyen kis egeret ekkora vajúdásból

13/04/2023 11:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár összességében utolsó figyelmeztetés a szerdán bejelentett amerikai szankció Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint, Magyarország az utóbbi időben több ilyet is kapott. Hozzátette, az Egyesült Államoknak más eszközei is vannak a kapcsolatokat romboló szövetségesek ellen.

2023. április 13. Reggeli gyors - részlet 23.04.13. Jeszenszky Géza
18:38
00:00

Ahogy arról korábban beszámoltunk, elmélyülni látszik a szakadék Magyarország és Amerika között. Erről tanúskodik az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman bejelentése, hogy szankcionálják a Magyarországon működő orosz kémbank három vezetőjét, és az arra adott kormányzati reakciók.

Egy nappal a bejelentés előtt azt írta a hvg360, bármit is lép Washington, nem az Orbán-rezsim megbuktatása, hanem az elszigetelése a cél, hogy a szövetségen belül senki ne kövesse Orbán politikáját. Magyarország mindenképpen rosszul jár, akkor is, ha a Fidesz táborát egy ellenséges lépés csak még inkább összezárja.

"Senki nem volt, aki ilyen kis egeret várt egy ekkora vajúdásból" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Jeszenszky Géza, hozzátéve, örülhetünk, hogy ezúttal ennyivel megúsztuk. A volt külügyminiszter, korábbi amerikai és norvég nagykövet hozzátette, ettől eltekintve súlyos a helyzet, hiszen Magyarország dacol a szövetségesekkel.

"Ez összességében egy utolsó figyelmeztetés, amelyből az utóbbi időben sokat kapunk" – foglalta össze. Megjegyezte, nem ez az egyik lehetséges reakció, amellyel az Egyesült Államok élhet nem közreműködő szövetségeseivel: gazdasági vonalon, beutazási, tartózkodási, és munkavállalói engedélyek szigorításával, ellehetetlenítésével.

Annál is inkább kínosnak tartja a kialakult helyzetet Jeszenszky, mivel Amerikának sokkal tartozik Magyarország.

"A jó külpolitika nem az alapján ítéli meg a szövetséges országgal való kapcsolat értékét, hogy milyen kormányzat van éppen hatalmon" – mondta.

Gyanítja, a NATO már nem oszt meg minden információt az Orbán-kormánnyal, mert – mint az egységes fellépés kerékkötőit –inkább elszigetelik a szövetségen belül.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jeszenszky Gézával
2023.04.13., csütörtök 7:33
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János