„Támogassa
A lényeg

Szabad Európa: Újabb amerikai szankciók jöhetnek, magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki

13/04/2023 17:22

| Szerző: Klubrádió

A Szabad Európa washingtoni állami tisztviselőktől úgy értesült, hogy több volt magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt is érintheti egy készülőben lévő, korrupcióra fókuszáló amerikai törvényjavaslat, amely alapján – ha a kongresszus elfogadja – vízumtilalmi listára kerülnek fel.

Ez lehet a következő lépés azután, hogy szerdán amerikai szankciós listára került az orosz hátterű, gyakran kémbanknak nevezett budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és több tisztviselője között magyar alelnöke, a korábbi külügyes Laszlóczki Imre.

A készülő törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény egy passzusára hivatkozik, amely szerint külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak belépni az Egyesült Államokba, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

A magyar szereplőket is érintő törvényjavaslat tavaly ősz óta készül – írja a Szabad Európa –, és, mint hozzáteszik, több amerikai kongresszusi képviselő és szenátor készül az elfogadására a következő hónapok folyamán, ezzel jelezve: nem nézik jó szemmel a korrupció mértékét Magyarországon. A törvényjavaslat elfogadásához kongresszusi többségre lesz szükség.

"A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért" – mondta Dalibor Rohac, a washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője a Szabad Európának.

(Kiemelt kép: Flickr.com)