„Klubrádió
Hetes Stúdió

Orbán eljegyezte magát a szélsőjobbal Dallasban – Interjú Ken Roth, a Human Rights Watch és Dalibor Rohac, a konzervatív American Enterprise Institute elemzője Orbán dallasi CPAC-beszédéről

6/08/2022 17:51

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán végleg eljegyezte magát a szélsőjobbal, ezt amerikai jelenése is megerősítette Dallasban. Hisz megint a Nyugatot, a liberálisokat és a globalistákat szidja, viszont a fehérek felsőbbrendűségét és rasszista fajelméletet hirdetett. Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója és Dalibor Rohac, a konzervatív American Enterprise Institute elemzője nyilatkozott Csernyánszky Juditnak. 

2022. augusztus 06. Hetes Stúdió-részlet (2022.08.06. Csernyánszky Judit riportja)
11:37
00:00
Nem érezte magát megsértve, mint amerikai állampolgár, Orbán Viktor fajelméletét hallva? – kérdem Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatóját.

Kenneth Roth
 

Amit Orbántól hallottunk, az egy klasszikus rasszista, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető nacionalista beszéd. Kb. 100 évvel ezelőtt hallhattunk utoljára ilyet Amerikában, amikor a feketék, az afro-amerikaiak és a fehérek egybekeltek vagy csak szexuális kapcsolatot létesítettek. Azóta ilyet itt nem hallottál, egészen mostanáig. A szélsőjobbos republikánusok felmelegítették a témát. Ezért sem csodálkozom, hogy tárt karokkal fogadta Trump Orbánt. Amerikában a kevert faj elméletét a ”nagy helyettesítés – Great Replacement” konspirációs teóriája jelenti. De Amerikában mi nem beszélünk etnikumokról. Amerika a bevándorlók országa. Mi egyenesen fogalmazunk. Én első generációs bevándorló fia vagyok, apám a náci Németországból menekült. Én azokhoz képest, akik több száz éve itt élnek, mert rabszolgaként dolgoztak, alig éltem ebben az országban. Azért lennék én sokkal inkább amerikai, mert fehér a bőröm? Micsoda képtelenség. Ez az igazi rasszizmus. Tiszta etnikumú magyar sincs, hisz Európában vándoroltak az emberek. Igen, meg vagyok sértve, és az pedig még jobban fáj, hogy Amerikában túláradó szeretettel fogadják Orbánt.

Aztán persze Orbán visszakozott, hogy ő kulturális értelemben használta a kevert faj fogalmát. Elfogadja ezt a magyarázatot?

Egyáltalán nem. Mert az ukrán menekülteket – azt hirdeti – befogadja, tehát mégiscsak a bőr színe számít nála.

Mi lenne egy normális országban, mondjuk egy igazi demokráciában egy ilyen beszédnek a politikai következménye?

Orbán azért veszélyes, mert manipulált választási rendszerben úgy nyert kétharmadot -, valójában csak kisebb többséget, - hogy az emberekből a legrosszabb ösztönöket csalta ki. Ezért démonizálja folyamatosan a kisebbségeket, a bevándorlókat, a muszlimokat, a zsidókat, melegeket és már a nőket is. Rövidtávú perspektívája veszélyes, mert diszkriminálja a kisebbségeket. Vagy például a sajtót. Amit zsugorít egyfolytában. A Klubrádió azonban ennek ellenére megmaradt független hírszolgáltatónak. Sajnos mindezekkel sokan sokat veszítenek. Ezzel nemcsak egy kisebbség veszít, hanem az ország. De hát így tudja hatalmát kiterjeszteni és fenntartani. Nincs olyan, hogy csak egyeseknek, egy-egy kiváltságos csoportnak biztosítunk szabadságjogokat. Az mindenkinek jár. Az amerikai szélsőjobbnak ez nagyon vonzó stratégia, ezért is akarják most manipulálni a választási törvényeket, kiváltságokat adni kisebbségeknek, a fehéreknek és keresztényeknek. Mert a jobboldal Amerikában, pontosabban egy republikánus elnök sem tudott 20 éve abszolút többséget szerezni a választásokon.

Nem furcsa önnek, hogy Orbán rendszeresen amerikai elnököt említ, amikor Trumpról beszél jelen időben?

Trump továbbra is fantáziavilágban él, hiszi, hogy ő nyerte meg a választásokat, és az sem zavarja, hogy hét millióval kevesebb szavazatot kapott Bidennél. S ha a republikánus párt tagja vagy, akkor nem nagyon tudsz mit csinálni, mint elfogadni ezt a teóriát, ha támogatást akarsz cserébe a párttól. Orbán is ezt teszi, kényszerből elfogadja Trump őrült teóriáját, pedig hát tudja, hogy legitim Biden elnöksége.

Tehát Orbán abban bízik, hogy Trump további lökést ad politikai karrierjének és így tudja jövőjét bebiztosítani?

Orbán a szélsőjobbnak behódolva, előnyhöz akar jutni, a saját túlélését keresi. De az amerikaiak többségének szemében Orbán inkább izolálódik. Legutóbbi beszédei után még jobban. Az Európai Unióban is egyre inkább magára marad, és Brüsszel a jogállami eljárással érvényt szerez az alapokmányának. Hiába keresi Orbán a korábbi szövetségeseit, már nincsenek mellette. Egyedül az amerikai szélsőjobbra számíthat.

Ugyanakkor tele van Orbánnal a nemzetközi sajtó, most legfőképp az amerikai a CPAC beszéde okán. Mennyire releváns rendezvény a CPAC?

A CPAC a legnagyobb konzervatív összejövetelnek tartja rendezvényét, de hát be kellene látniuk, hogy csak a szélsőjobb legnagyobb rendezvénye. A Le Pen és a német AFD radikálisokkal említhetjük egy lapon őket. S bizony ennek a formációnak legnagyobb formátumú vezetője Trump.

Ugyanakkor egy olyan vezető Trump, aki nagyon közel áll ahhoz, hogy vádat emeljen ellene a legfőbb ügyész a január 6-i lázadásban betöltött szerepéért. Miért éri meg még így is Orbánnak?

Ezt még nem tudjuk biztosan. Csak azt, hogy a lázadás szításáért vizsgálatot folytat ellene a legfőbb ügyész. Szerintem Georgia állam ügyésze hamarabb emel majd vádat ellene, mert Trump választási csalásra akarta rávenni az államminisztert, amikor több ezer szavazatot kért előkeríteni a győzelme bebiztosításához. Alapjában véve Orbán stabil hatalmát – negyedszer is bebiztosítva – nem ez, hanem az EU fogja meggyengíteni. Valós egzisztenciális fenyegetést jelent Brüsszel a számára. Az Európai Bíróság pedig kimondta, jogos a pénzmegvonás a jogállami normasértés következményeként.

Orbán Viktor az Amerikai Konzervatív Unió konferenciáján DaDallas, 2022. augusztus 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Orbán beszédét Dallasban érdemes abba a kontextusba helyezni, miként hat az a republikánus párt átalakítására, nagyobb összefüggésben pedig az amerikai konzervatizmus mozgalmára. Hisz 20 éve indult a párt polarizációja, eltolódása a populizmus felé, ezt súlyosbította Trump személyisége. A CPAC ezen belül pedig egyre kevésbé képviseli az értelmiségi elitet, és most pedig azt látjuk Orbán beszédével, hogy kitolódott a szélre, szélsőjobb lett – ezt már a konzervatív American Enterprise Institute kutatója, Dalibor Rohac mondja Washingtonban. Vallják a "nagy hazugság" teóriáját, hogy nem Biden a legitim elnök, hanem Trump.

A republikánusok hány százaléka azonosul a CPAC-kel? Az Amerikai Konzervatív Unióval?

Dalibor Rohac
 

A szavazók többsége nem ideológiai alapon választ, tudja, két párt van, választ egyet. De azt kell mondjam, a republikánus párt magja megfertőződött ezzel a szélsőséges ideológiával. Szemben állnak a fúziós- vagy éppen a neokonzervatívokkal, a reaganistákkal.

Ez előrevetítheti, hogy Trump újra győzhet 2024-ben?

Ha indul, szerintem megnyeri a republikánus előválasztást, de kétlem, hogy magát az elnökválasztást is. Azonban esélyes lehet Ron de Santis floridai kormányzó is, aki Trumppal szemben erkölcsileg nem sározódott be. Mindenesetre sokkal rosszabb helyzetből indul a republikánus párt, mint 2020-ban. Így sokkal kétségesebb a győzelmük is.

A most zajló szuperkeddek és előválasztások mit mondanak önnek? Hisz szépen nyernek a Trump támogatta jelöltek és veszítenek azok, akik megszavazták Trump impeachmentjét.

Nagyon vegyes a kép, nem dőlt el egyelőre, kik lesznek az erősebbek. Óriási harc dúl a párton belül.

Orbán beszéde lökést adhat a radikálisok továbberősödésének?

Orbán azokhoz beszél, akik szeretik, körberajongják, de ennél tovább ez a kör nem bővül.

Tucker Carlson, a Fox TV sztárja nagy hódolója Orbánnak, de nem zavarja, hogy Orbánnal a választási csalást, a "nagy hazugságot" is legitimálja? Hisz Orbán következetesen elnökként írja le a magyaroknak Donald Trumpot.

A "nagy hazugság" az igazán szélsőségesek teóriája. Nem is Tucker Carlson a fontos, hanem az, hogy amennyiben Orbán belemegy ebbe a játékba, azzal nagyon rosszat tesz az amerikai-magyar kapcsolatoknak. A lengyelek sokkal okosabbak, mert függetlenül attól, hogy konzervatívok vannak hatalomban, ők az amerikai demokratákkal és a Biden-kormánnyal is kiváló kapcsolatot alakítottak ki. S ha még ehhez hozzátessszük Orbán orosz politikáját, akkor azt kell mondjam, amit Orbán csinál, az nagyon káros Magyarország számára a világpolitika színpadán.

Fog-e reagálni Orbán beszédére a Biden-kormány, hisz nem kímélte őket sem?

Szerintem nem kell reagálnia, mert ha úgy vesszük, ez amolyan magán kezdeményezés. Az viszont egyáltalán nem szokványos, hogy egy magyar kormányfő idejön, és nincs hivatalos elnöki-kormányzati programja, ráadásul odacsap a Biden-kormánynak. Sőt belpolitikai témákat is érint. A kerítésépítést, a migrációt, a melegek jogait, az abortuszt, sőt implicit módon még támogatásáról is biztosítja a leendő elnökjelöltet. Ezek mind megosztó ügyek. Velük tovább ront a kétoldalú kapcsolatokon, ami nem szolgálja Magyarország érdekeit. Ráadásul Amerika garantálja is Magyarország biztonságát, mint a NATO legfontosabb szövetségese. Nagyon furcsa mindezt látni.

Hamarosan elfoglalja posztját az új amerikai nagykövet, David Pressman. Nem lesz könnyű dolga. Mit tud tenni ebben a helyzetben?

Félek attól, hogy a magyar kormány túllépett egy határt – ha csak például az orosz háborús hozzáállását veszem –, ami után nehéz elképzelni, hogy konstruktív lesz a két ország kapcsolata. Nyilván előtte mérlegelik az amerikai kormányban, milyen opciók vannak. Hogy vajon mint szövetséges, kiérdemli-e az összes jogot és privilégiumot, ami megillet egy szövetségi partnert? Merthogy a magyar kormány aláás gyakorlatilag minden olyan tevékenységet, amely a NATO keleti szárnyának érdeke a háborúban. Emlékszik a tusnádfürdői beszédében két héttel ezelőtt arra, amikor Orbán Viktor utalt arra, hogy az amerikaiak az energiapolitikát mint geopolitikai eszközt fogják bevetni. Ami különösen bántó, hisz Európa igyekszik függetleníteni magát az orosz gáztól. Az amerikai LNG csak egy lehetőség az orosz energiafüggőség felszámolására. S amikor Orbán gyakorlatilag azt sugallja, hogy az amerikaiak ugyanúgy viselkednek, mint az oroszok – tekintve geopolitikai energia fegyverüket, akkor nemcsak megáll az ész, de ebből azt az üzenetet tudjuk kiolvasni, hogy a kormány nem kíván komoly és őszinte kapcsolatot kiépíteni az amerikai kormánnyal.

Szijjártó Péter pár napja kerek-perec kijelentette, hogy Magyarországnak nagy tételben csak az orosz gáz jöhet számításba.

Az amerikai adófizetőknek nem kis összegébe kerül, hogy segítsék az európaiakat. És látjuk, minden ország, még a nagyon függő németek is mindent elkövetnek az orosz függőség felszámolására. S ekkor felvetődik a kérdés, megéri segíteni Magyarországnak, ha az tulajdonképpen nem is kér a segítségből?

És végül mit szól ahhoz, hogy Orbán szerint Ukrajna nem nyerheti meg a háborút, és az orosz-amerikai párbeszéd adhat megoldást.

Ez derékba töri az ukránok küzdelmét, hogy megvédjék a területüket. Az ukránok a nekik küldött legkorszerűbb fegyverekkel meg tudják nyerni ezt a háborút, és legalább a háború előtti területeiket vissza tudják szerezni. De szomorú, hogy Magyarország ebben a nemzetközi együttműködésben sem kívánt részt venni. S ha Orbán a két nagyhatalomra bízná ezt az ügyet, akkor Ukrajna felett és a kihagyásával egyeznének meg. Orbán jövőképe tehát a jogállam nélküli világot jelenti. Ráadásul Magyarország, mint kis ország kimaradna a nagyok döntéshozatali mechanizmusából, ami nem szolgálná a magyarok érdekeit a 21. századi nemzetközi kapcsolatokban.

Csernyánszky Judit interjúját a 2022. augusztus 6-i Hetes Stúdióban hallhatták. A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió – Csernyánszky Judit interjúja
2022. augusztus 06., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit