„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: "Orbán új erős nagybácsit keres Amerikában"

5/08/2022 18:56

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Amióta Vlagyimir Putyin barátjának lenni szégyen a világpolitikában, Orbán Viktor keresi újabb erős szövetségesét. Donald Trump barátságát azért logikus felelevenítenie, mert a volt elnök által is képviselt amerikai konzervatív emberkép sokban hasonlít a magyar jobboldal által is eszményítetthez. A fehér, heteroszexuális és keresztény ember idealizálásán túl a magyar jobboldal is magáévá tette a színesbőrűek, az LMBTQ-emberek és a más vallásúak "üldözését". Róna Péter jogász, közgazdász, az ellenzék volt köztársasági elnökjelöltje fejtegette Orbán texasi beszédének hátterét a Megbeszéljük adásában.

2022. augusztus 05. Megbeszéljük - 2022. 08.05. Róna Péter
19:40
00:00

Bár Orbán Viktort jobboldali és rasszistának tartott megnyilvánulásai miatt szívesen látták felszólalóként a CPAC-en, fellépésének fő oka az volt hogy, rengeteg pénzzel támogatta a rendezvényt. A magyar miniszterelnök azért hívattatta meg magát, mert szeretne erős szövetségesekre lelni az amerikai konzervatív politikusok között – mondta Róna Péter.

A közgazdász szerint a magyar történelmen végigvonuló hagyomány, hogy a vezetők egy náluk nagyobb hatalom függőivé teszik az országot. Az 1849-es szabadságharc után Ferenc Józsefhez, az I. világháború után a németekhez, a II. világháború után pedig a Szovjetunióhoz fordult támogatásért az akkori magyar felsővezetés. Orbán Viktor sokáig Putyinban kereste az erős "nagybácsit", azonban az orosz-ukrán háború kitörése óta az orosz elnök barátságára nem lehet hivatkozni a nemzetközi politikában – mondta Róna.

A közgazdász szerint Orbán februárban kezdte el "felmelegíteni" Donald Trump volt amerikai elnökkel a barátságát. Ennek legújabb állomása, hogy a magyar miniszterelnök felszólalt a CPAC dallasi eseményén. Nem véletlen, hogy Orbán Európa magányos csillagaként hivatkozott Magyarországra. Ezt a metaforát gyakran használják Texas államra is, mivel az erős konzervatív beállítottság miatt ez az állam különutasnak számít az USA-ban.

A republikánusok eszménye a WASP (white, anglo-saxon, protestant, vagyis fehér, angolszász, protestáns) emberképben merül ki. Ehhez hozzájön, hogy a republikánus férfi sztereotipikus tevékenységeket végez, mint a közösség vezetése, a fegyverviselés és a western-mítosz ápolása. Ebben az eszményben a WASP nő pedig otthon marad, gyereket nevel és vezeti a háztartást – fejtette ki Róna.

Róna Péter szerint a NER ehhez az emberképhez kapcsolódva megalkotta a saját fehér, keresztény, heteroszexuális eszményét. További párhuzam a két tábor között még, hogy a színesbőrűekhez képest a WASP ember mindig felsőbbrendűnek definiálja magát. Az amerikai republikánusok egy részében még mindig él az az elképzelés, hogy legyen bármilyen gazember valaki, hogyha fehérnek született, akkor mindenképpen felsőbbrendűbbnek számít az afroamerikaiaknál. Magyarországon ugyanezt az alsó határt a romákra alkalmazzák a hasonló gondolkodásúak – vélekedett a közgazdász.

A liberális progressziót azért fogják fel támadásnak a republikánusok, mert az alapvető WASP emberképüket támadja. Ennek kicsúcsosodása volt Barack Obama amerikai elnökké választása 2008-ban, amit a fehér felsőbbrendűséget hirdetők sértésnek vettek. Majd „válaszcsapást” hajtottak végre Donald Trump 2016-os megválasztásával – mondta az ellenzék volt köztársaságielnök-jelöltje. Hozzátette, ahogy a republikánusok ellenségképet gyártottak az afroamerikai Obamából, úgy a Fidesz pedig Soros Györgyöt támadta. Mindez beleillik abba az ideológiába, amelyben az embert nem érdemei, hanem származása alapján ítélik meg – mondta Róna. 

Szerinte Orbán Viktor dallasi beszéde elsősorban a saját szavazóinak szólt. Az amerikai jobboldaliakhoz annyiban szólt a beszéde, hogy megerősítette őket abban, hogy az ő elképzelésük univerzális és megvalósítható, hiszen Magyarországon is ezt képviselik – mondta Róna Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Róna Péterrel
2022. augusztus 05, péntek 16:45
Riporter: Bolgár György