„Klubrádió
A lényeg

George Lazar: Orbán texasi beszéde egy nagyon drága médiatrükk volt

5/08/2022 13:08

| Szerző: Klubrádió

Csak a terem felét töltötték meg az érdeklők Orbán Viktor dallasi beszéde alatt. George Lazar újságíró szerint ezzel a nagyon drága médiatrükkel igyekezett helyreállítani Orbán a meggyengült nemzetközi renoméját.

"Először is Orbánt nem hívták meg a CPAC-ra, ő fizetett a részvételért. CPAC egy üzleti vállalkozás, egyfajta szélsőjobboldali show amelyen Amerikában aktív európai politikus, nemhogy miniszterelnök, soha nem vett részt” - írta posztjában George Lazar Amerikában élő magyar származású újságíró. Hozzátette, ennek a tipikusan amerikai republikánus "vándorcirkusznak" a főszáma Donald Trump szombat esti jelenése lesz.

 
Orbán Viktor beszédet mond a CPAC konferencián 2022. augusztus 04., Dallas, Texas Fotó: Szilágyi Emese 
 

Lazar szerint Orbán jelentéktelen figura Amerikában, aki csak rasszista és antiszemita megnyilvánulásai miatt kerül a címlapokra. A helyszínen készült felvétel tanúsága szerint a magyar miniszterelnök beszéde nem keltett túl nagy érdeklődést, a nézők a terem felét töltötték meg. Lazar szerint az Orbánék által fizetett lobbisták hajtották fel Dallasban a "helyi magyarokat" és a lelkes tapsolókat, akiket Magyarország feliratú pólókban tereltek be a terembe.

"A milliárdokba került médiatrükköt a meggyengült, bukásra álló Orbán nemzetközi renoméjának bizonyítékaként próbálták eladni... de az több okból is félresikerült. Orbán egycsapásra elveszítette amerikai támogatóinak döntő többségét, George Pataki vagy Arnold Schwarzenegger ma már nem állnának vele szóba" - írta Lazar.

Ráadásul Orbán mellélőtt, mikor az amerikai republikánusok szimpátiáját igyekezett elnyerni: "amikor azzal dicsekedett, hogy sok amerikai vállalat fektet be Magyarországon, meg hogy ellenzi a 15%-os minimáladót... megdermedt a terem. A republikánusok éppen azt hirdetik, hogy alacsony adójú országokba viszik ki az amerikai munkahelyeket” - írta Lazar. Ráadásul Orbán ostorozta Bident azért, mert az amerikai elnök felmondta a magyar-amerikai adóegyezményt, holott ezzel a lépéssel a legtöbb republikánus is egyetért – tette hozzá Lazar.

Az újságíró állítása szerint a szervezők jó pénzért eladtak Orbánnak 30 percet. Ezt alátámasztja, hogy a támogató szponzorok között a CPAC feltüntette az Alapjogokért Központot is. Az ügy kapcsán a következő kérdéseinkkel kerestük meg a Központot:

  • Láttuk, hogy az Alapjogokért Központ is a támogatók listáján szerepelt a CPAC-en. Mennyivel támogatta az Alapjogokért Központ az előadást/utat?
  • Hányan voltak a helyszínen Orbán Viktor előadásán?
  • Összességében megérte-e anyagilag a támogatás?
  • Várható-e a jövőben hasonló, hogy az Alapjogokért Központ támogatja valamely magyar politikus külföldi konferencián történő szereplését?

Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az alábbi felvételen az látható, hogy körülbelül a terem felét töltik meg az érdeklődők azon a panelbeszélgetésen, amin Greg Abbott texasi kormányzó vett részt. Ez a panelbeszélgetés délután 13:10-től negyed óráig tartott, 13:25-ig. Ezt követően lépett színpadra Orbán Viktor, aki 13:40-től beszélt 14:10-ig. A Reuters képe szerint Orbán beszéde alatt is meglehetősen hézagos volt a nézőtér.