„Köszönjük,
A lényeg

Az amerikai nagykövet szerint cinikus a magyar kormány békekövetelése

26/04/2023 15:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

David Pressman amerikai nagykövet a magyar kormányra célozva azt mondta: "Cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el".

David Pressman mondta a nyitóbeszédet az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségén megtartott magyar-ukrán kapcsolatok panelbeszélgetésen, amelyről az rtl.hu számolt be.

Az amerikai nagykövet hangsúlyozta: „Mindannyiunknak aggódnunk kell a cinikus politikai erőfeszítések miatt, amelyek a »béke« kifejezés fegyverként felhasználására irányulnak, azt sugallva, hogy azok, akik a megtámadott áldozatok mellett állnak, akiknek az otthonait megszállták, akik a gyerekek mellett állnak, akiket erőszakkal kitelepítettek, vagy a civilek mellett, akiket bombáznak – azok valamiképpen a béke útjában állnak.”

„Amikor azt halljuk, hogy politikusok a béke nevében hirdetik a megbékélés álcáját, akkor legyen nagyon világos: itt ma egy ember teremthet békét. Ha Putyin véget vet a harcnak, a háború véget ér. Ha Ukrajna vet véget a harcnak, az Ukrajna végét jelenti” – jelentette ki.

A magyar kormányra célozva azt mondta: „Cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el. És nem hitelt érdemlő azt sugallni, hogy amennyiben tűzszünet lenne, Vlagyimir Putyin jóhiszeműen tárgyalóasztalhoz ülne, és beleegyezne, hogy visszavonja csapatait ahelyett, hogy egyszerűen újra felfegyverkezne és támadna.  Az Egyesült Államok igazságos és tartós békét akar. És pontosan ezért állunk vállvetve az áldozatok mellett, Ukrajna mellett.”

A nagykövet szerint az Ukrajna melletti kiállás – valamint más országok bátorítása erre – nem jelenti Magyarország háborúba sodrásának szándékát, ellentétben azzal, amit egyesek sugallnak.

„Az Egyesült Államok nagyköveteként többször hallottam magas rangú magyar tisztviselőktől az ukrajnai magyarokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos aggodalmukat.  Mi nagyon komolyan vesszük – én magam is nagyon komolyan veszem – ezeket az aggodalmakat” – jelentette ki Pressman.

„Nyugtalanít bennünket ugyanakkor, hogy a magyar tisztviselők a NATO-szövetséget eszközként használják fel ezen kétoldalú aggályok kezelésére.  Az európai szárazföldi háború közepette a partnerünkkel, Ukrajnával folytatott konzultációk létfontosságúak szövetségeseink közös biztonsága szempontjából.  Magyarország azon politikája, hogy egyedüliként próbálja akadályozni a NATO-Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit, tarthatatlan. És ahogy azt éppen a múlt hónapban láthattuk, a továbbiakban elfogadhatatlan is” – tette egyértelművé a nagykövet a beszámoló szerint.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)