„Klubrádió
A lényeg

Orbán Balázs intézetet kap

25/04/2023 10:19

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök politikai igazgatója felügyelete alá kerül a Magyar Külügyi Intézet, minderről a "nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodás" jegyében döntöttek.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat, amely alapján a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs felügyelete alá kerülhet a Magyar Külügyi Intézet Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Mindez nem meglepő – írja a 24.hu – már március közepén közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), hogy a kormány az intézet megújításáról döntött, hogy az eddiginél is jobban tudja támogatni azt a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodást, amelynek segítségével Magyarország megnyerheti a következő évtizedeket is.

Hogy mit jelent a "nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodás", nem teljesen világos, elvégre a külpolitikai kapcsolatok ápolása eleve egy ország érdekérvényesítéséről szól.

Az intézmény Orbán Viktor munkájának napi szintű támogatása miatt kerül politikai igazgatója felügyelete alá, de a külügyi tárcával együttműködése továbbra is szoros lesz.