„Klubrádió
Reggeli gyors

Kéri: Évértékelő helyett énértékelőt tartott Orbán

14/02/2022 09:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Csak névlegesen szólt az országnak a miniszterelnök évértékelője, valójában egy kampánymegnyitó eligazításról van szó – foglalta össze Kéri László politológus.

2022. február 14. Reggeli gyors - részlet 22.02.14. Kéri László
15:49
00:00

Túl sok újdonság nem volt Orbán Viktor miniszterelnök 23. évértékelőjében. Kéri László politológus szerint a korábbiakhoz képest is üresebb volt. Ennek okát abban látja, hogy a választások előtti időszak inkább a kampánnyitók ideje, amelynek egyébként maradéktalanul megfelelt Orbán beszéde. A miniszterelnök arra vonatkozóan adott világos útmutatást, mely vonalon akar kampányolni. Két sarkalatos pontját világította meg Kéri.

Egyfelől a jól bevált formulához ragaszkodik: Gyurcsány és Bajnai neve többször is felmerült, de az ellenzék "szapulása" sem maradt el. Korábban több elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy Márki-Zay Péter nevét nem mondja ki Orbán. Ők úgy vélik, ez azért van, mert nem tekinti vetélytársának. Kéri ezt fordítva látja: szerinte a tabusítás inkább arra utal, hogy Orbán fél az ellenzéki miniszterelnök-jelölttől. Különösen furcsának tartja ezt Kéri annak tükrében, hogy az ellenzéket Orbán folyamatosan gyalázza, mégsem támadja azt az embert, akit az ellenzéki szavazók választottak meg kihívójául.

Másfelől "a szokásos hencegés" keretén belül Orbán felsorolta azokat a sikereket, amelyeket a kormány érdemeinek tart. Például szerinte a válság során nem a fékre léptek, nem húzódtak fedezékbe, hanem bátran előztek kockázatot is vállalva –Tavaly 7 százalékkal nőtt a GDP, de – ahogy arra a Portfolio.hu felhívta a figyelmet – erről hivatalos adatot még nem közöltek. Ebben sem lát újdonságot a szakember, 23 éve adott a formula, a miniszterelnök keres egy "szabadon választott szempontot, amely szerint a gazdasági adatokat hihetetlen győzelemként lehet eladni". Hozzátette, "az idősödő miniszterelnöknek továbbra sem erőssége tendenciákban, trendekben gondolkodni". Rossz politikus módjára kiragad kontextusából egy viszonyítási alapot és így arat fényes győzelmet.

Kéri László
 
Kéri László
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

Külön kategóriába sorolta azt, amit Orbán a külpolitikáról mondott.  Az alapján, hogy a balkáni országok csatlakozását csak Magyarországon keresztül tartja kivitelezhetőnek a kormányfő, Kéri úgy látja, kicsi lett Magyarország Orbánnak. Ehhez képest a V4-ekről nem beszélt.

Összességében "az összehordott sületlenségek" alapján Kéri úgy véli, hogy lassan, újra megérkezünk a nyolcvanas évek közepére, amikor már csak értelmetlen lózungokkal igyekeztek fenntartani egy összeomlás előtt álló rendszert. Kéri úgy látja, "évértékelő helyett inkább énértékelőt tartott Orbán".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kéri Lászlóval
2022.02.14., hétfő 7:45
Riporter: Para-Kovács Imre