„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán először beszélt az Unióból való lehetséges kilépésről

14/02/2022 07:43

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A német lapok szerint először beszélt Orbán nyíltan az Unióból való esetleges kilépésről. Amerikában viszont a konzervatívok leplezetlen csodálattal írnak Orbánról, aki minden pénzt megad mostanában nekik, még egy olyan eseményt is szervezne, ahova egyszerre hívta meg Trumpot és volt alelnökét, akik egy éve nem beszélnek egymással. Nemzetközi lapszemle.

A kriptovaluták betiltását javasolja Matolcsy György az Európai Unióban – adta hírül a Bitcoin hivatalos kereskedési portálja a MNB elnökének Fb-bejegyzését, amelyben a tilalom szükségességét azzal magyarázza, hogy törvénytelenségekhez és pénzügyi piramisok építéséhez, pénzügyi buborékok létrejöttéhez vezet. A kínai és az orosz példát hozza fel, mindkét országban törvényt írtak betiltásukra. Az Unióban nincs egyedül Matolcsy ezzel a véleményével, Erik Thedéen, az Európai Kötvény és Pénzpiaci Hatóság (European Securities and Markets Authority - ESMA) igazgatóságának egyik alelnöke is sürgeti a tilalmat.

A legtöbb figyelmet azonban Orbán kampánybeszéde kapta a nemzetközi sajtóban. Három fontos dolgot emeltek ki:

Orbán Viktor évértékelő beszéde
 
Orbán Viktor évértékelő beszéde
 
Budapest, 2022. február 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet tart a Várkert Bazárban 2022. február 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

1. Menekültáradatra figyelmeztetett a magyar kormányfő, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Az AP amerikai hírügynökség fontosnak tartotta kiemelni Orbán azon félelmét, hogy a menekültáradat megállítja a gazdasági növekedést.

2. A Bloomberg, France 24 és a Reuters a benzinárstopra hegyezte ki a beszéd lényegét, hogy a február 15-én lejáró intézkedést 3 hónnappal, gyakorlatilag a választásokig meghosszabbította Orbán. Azonban hiába az alapvető élelmiszerek, az energiaárak és a hiteltörlesztések befagyasztása, az infláció ennek ellenére 15 éve nem látott magasságba szökött. A cikk megjegyzi, az ellenzéki összefogásnak köszönhetően soha nem volt még ilyen szoros a verseny a bal és a jobboldal között.

3. A DPA hírügynökség azt emelte ki, hogy Orbán először beszélt az Unióból való lehetséges kilépésről, amikor a dzsihádhoz hasonlította az Unió harcát, amely a jogállamra hivatkozva indított szent háborút a magyar kormány ellen. Hisz nem mutat türelmet Brüsszel Magyarország iránt. Ahogy fogalmazott Orbán: nincs más megoldás, csak a tolerancia. Csak így találhatunk közös utat. A cikk itt utal az Európai Bíróság pár nap múlva várható, a magyar kormányt a jogállami sértések miatt elítélő határozatára.

Rod Dreher, az amerikai konzervatívok egyik véleményvezére ismét Budapesten járt, és az általa alapított The American Conservative folyóiratban, illetve blogjában arról számolt be, hogy egy teljesen józan gondolkodású, értelmes, normális embert ismert meg a háromgyerekes igazságügyi miniszterben Varga Juditban, akivel amerikai barátaival együtt vacsorázott. Ha szerinte ilyen normális ember Varga Judit, akkor hogyan is lehetne a kormányt másképp beállítani.

Az amerikai média úgy állítja be szerinte Orbánékat, mint amikor a New York Times illetve a Washington Post riportútra megy Alabamába vagy Lousianaba. Ők ugyanis azt gondolják, hogy rosszindulatú fasiszta emberek vannak itt, akiket egy diktátor irányít. Miközben végig Fidesz-párti mondatokat sorjáz, Rod Dreher magyarázkodik, nehogy azt gondolja bárki, hogy a kormány- és Fidesz-párti lenne. Arról győzködi konzervatív olvasóit, hogy Európában egyedül a magyar kormány az, amelyik az igazi, konvecionális konzervatív értékek mellett kiáll, sőt harcol a szó régi értelmében vett liberális eszmékért.

Arra kéri olvasóit, hogy ne az amerikai médiából tájékozódjanak Magyarországról, mert az nem fest reális képet. Majd beszámol arról, hogy egy magyar barátja három videó- és újságlinket is kapott, amelyek bizonyítják, miként irányítja Soros György a jogvédő szervezeteket. Mint például a Társaság a Szabadságjogokért szervezetet, amelyeket az Európai Unió és az ENSZ, de általában a nemzetközi média független szakértői csoportként állít be, pedig hát Soros pénzéből élnek. Sorosozik Rod Dreher Orbán mintájára. Azt állítja cikke végén, hogy nem hihetsz a globalisták által foglyul ejtett konzervatív intézeteknek, mert azok rossz színben tüntetik fel Magyarországot. Pedig hát az amerikai konzervatívoknak szövetségükként kellene tekinteniük az orbáni konzervatívokra.

A Guardian szerint Orbán azt szeretné, ha Trump exelnök Budapestre jönne kampányolni március 23-25, viszont úgy tudni, hogy Mike Pence volt alelnököt is meghívták, aki elfogadta a meghívást, viszont a 2020-as elnökválasztás óta a két politikus nem beszél egymással, mi több, beszédeiben Mike Pence nyíltan támadja volt főnökét, Trumpot, aki szerinte téved abban, hogy nem Bidennek kellene most a Fehér Házban ülnie.