„Klubrádió
A lényeg

Évértékelő standup stílusban

12/02/2022 17:57

| Szerző: Klubrádió

Február 12-én indult el a 2022-es választás kampányidőszaka, erre a napra időzítette Orbán Viktor is hagyományos évértékelőjét, melyen  többször mondta ki Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nevét, mint valaha. A beszéden érezhető volt, hogy választási év van, kevésbé az elmúlt évről, mint inkább az előttünk álló választásról beszélt a kormányfő.

Orbán Viktor szerint két nehéz évet hagytunk magunk mögött. Világjárvány, energiaválság, népvándorlás, Brüsszel támadása, a hidegháború hűvös lehelete és a háború nyugtalanító árnyéka - ezekkel kellett megküzdeni - fogalmazott a miniszterelnök évértékelő beszédében. Szerinte az ország működőképessége egy percig sem volt veszélyben. A járvány ellenére még sosem dolgoztak olyan sokan a rendszerváltás óta, mint most - emelte ki a magyar gazdaság egyik eredményét. A magyar áruk külföldi értékesítésére, az exportra termelő gazdasági modellt alakítottak ki. Orbán azt is mondta, hogy a bankszektorban, a médiában, és az energiaszektorban is magyar tulajdon van túlsúlyban, ez régi terve a kormányfőnek.

Orbán Viktor szerint a válság során nem a fékre léptek, nem húzódtak fedezékbe, hanem bátran előztek kockázatot is vállalva -Tavaly 7%-kal nőtt a GDP. (A portfolio.hu azonban itt megjegyzi, hogy ez új információ az eddigiekhez képest, mert  a tavalyi GDP-adat még nem ismert.)

Orbán Viktor beszédében kiemelte az orosz-ukrán konfliktust. Mint mondta, el kell kerülni a háborút, de háború esetén is rendelkezünk akciótervvel és forgatókönyvvel. A miniszterelnök hozzátette, háború esetén százezres, milliós menekülthullám várható Ukrajnából.

2022. február 12. A lényeg-részlet (2022.02.12 Orbán Ukrajnáról)
00:42
00:00

Orbán Viktor hozzátette, Ukrajna függetlensége közvetlen magyar érdek. Európa katonai erejének összemérhetővé kell válnia Oroszországéval, amíg ez nincs így, addig Európa biztonságáról az oroszok és az amerikaiak döntenek. Ezért Magyarország támogatja az EU-s hadsereg megerősítését. Úgy fogalmazott, senki, egyetlen szövetségesünk sem viszi vásárra a bőrét a magyarok helyett. Nincs olyan szövetséges, aki helyettünk védené meg a hazánkat. Magyarország ezért vállalakozott arra, hogy megerősíti a haderejét.

2022 évértékelő
 

A miniszterelnök évértékelő beszédében azt is bejelentette, hogy további 3 hónappal meghosszabbítják az üzemanyag árának befagyasztását. A jogszabály, amelynek értelmében a benzin és a gázolaj ára nem haladhatja meg a 480 forintot, február 15-én járt volna le.

2022. február 12. A lényeg-részlet (2022.02.12 Orbán az árstopról)
00:42
00:00

A koronavírus-járványról azt mondta, úgy tűnik, a nehezén már túl vagyunk, köszönhetően az oltásoknak és a védekezésnek. Ma már Magyarország gyárt maszkokat, lélegeztetőgépeket, és vakcinát is fogunk gyártani: Debrecenben 55 milliárd forintból épül a vakcinagyár, amely év végére el is készül.

A helyszínen jelen volt Kemény Dániel tudósítónk is, aki így számolt be az idei évértékelőről:

Még az évértékelőkhöz képest is rendkívül humorosra vette a figurát a miniszterelnök beszéde kezdetén. Szerinte az ellenzék változatos sértegetésekkel támadja a kormánypártot és szavazóit. Emberemlékezet óta nem beszéltek így az emberekkel – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette a baloldal úgy a nemzet része, mint a balsors a Himnuszban.

Beszélt a koronavírus-járvány szerinte ritka sikeres válságkezelésről, valamint a korábbi - mint fogalmazott - népvándorlási krízis orvoslásáról. Szerinte Európában egymás után estek el a kormányok ellenben Magyarországon, ahol semmi ilyen nem történt, sőt még erősödött a közbizalom. Magyarországra a vírus mellett a baloldal is rátámadt - mondta a miniszterelnök.

Ezután gazdasági kérdésekről esett szó. Szerinte az ellenzék, mely csoportot következetesen baloldalinak hívott, mindenben csak hátráltatta a kormányt. Lesz-e háború, lesz-e pénz? Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal folytatta beszédét a jövőre nézve. Szerinte nehéz idők jönnek, és súlyos kérdésekről kell beszélni. Oroszország és Ukrajna konfliktusára azt mondta, el kell kerülni a háborút. Ez szerinte Magyarország érdeke, mivel egy háború esetén százezrek érkezhetnek bevándorlóként Magyarországra, ez pedig nem volna jó. Brüsszel stratégiája elhibázott, az Oroszország elleni szankciók pedig egyszerűen hibásak a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy személyes sikerének tekinti a Putyinnál tett látogatást, arra békemisszióként tekint, aminek szerinte megvan az eredménye. Mindenek ellenére úgy látja, hogy saját nemzeti hadseregre volna szükség.

Lesz-e pénz? - tette fel a kérdést ezután Orbán Viktor. Szerinte a képlet nagyon egyszerű: Ha a baloldal kormányoz, nincs pénz; ha meg ők, akkor van és lesz is. A miniszterelnök háromszor akkora forrást ígért meg ezentúl vidékfejlesztésre. Bejelentette továbbá, hogy az árstopot további három hónapra hosszabbítják meg. Lesz gyerek, lesz pénz, és megvédjük a családokat - így jelentette be azt, hogy a jövőben a családtámogatási forrásokat is megtervezik emelni. Újabb bevándorlási hullámokról is beszélt emellett a miniszterelnök emlékeztetett, hogy eddig 600 milliárd forintot költöttek határvédelemre. Nándorfehérvár példáját említve pedig azt mondta: mi Soros György seregeit állítjuk meg a határon. A választás tétje óriási, most szerinte arról kell dönteni, hogy Gyurcsány és Bajnai visszatér-e a kormányba. Jöttünkre 50 nap múlva számítsatok jobboldalról - ezzel zárta évértékelő beszédét a miniszterelnök.

2022. február 12. A lényeg-részlet (2022.02.12. Összefoglaló Orbán Viktor évértékelőjéről)
02:32
00:00