„Klubrádió
Megbeszéljük...

Somogyi: Kiderülthetne, hogy a miniszterelnök a vitaképtelen, nem Márki-Zay Péter

9/02/2022 20:37

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hogyan használja Orbán Viktor a kormányzati kommunikáció eszközeit? Hogyan egyenlítheti ki ezt a túlzott erőfölényt Márki-Zay Péter kampánya, és elérheti-e a célját az osztogatással a Fidesz? Somogyi Zoltán politikai elemzőt kérdezték a Megbeszéljükben.

2022. február 09. Megbeszéljük - részlet 22.02.22. Somogyi Zoltán
10:54
00:00

Más látszik Budapesten az ellenzék kampányából, és más azokban a körzetekben, ahova nem jut el az ellenzék plakátkampánya, mondta a Megbeszéljükben Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója. A fővárosban alaphangulat ellenzéki, ezért szerinte nem feltétlenül a budapestieket kell megszólítani.

Említett 25-30 olyan billegő körzetet, ahol szerinte el fog dőlni a választás, és az első óriásplakát kampányokról az jutott az eszébe, hogy ezekben a körzetekben nagyon kevés az óriásplakát felület. Somogyi szerint ezeken a helyeken azon múlhat a kimenetel, hogy mennyire tudják használni a helyi sajátosságokra alakított kampányeszközöket, például a postaládás, személyes megkeresésen alapuló kampányt. Hogyan fog értesülni az ellenzéki állításokról ez a 150 ezer ember?

Somogyi ritkának nevezte az olyan kampányokat, amelyek a politikai ellenfél intézkedéseit dicsérik, és szerinte ezeken az ellenzéki plakátokon "semmi mást nem lehetett olvasni, csak hogy Orbán Viktor megy, de a legfontosabb intézkedései maradnak". Erre pedig szerinte azért van szükség, "mert olyan mennyiségű erővel érkezett a támadás, hogy az ellenzék ezeket a főként szociális intézkedéseket azonnal meg fogja szüntetni, hogy védekezésre szorult". Ez bizonygatása annak, hogy "nem fogja megszüntetni ezeket".

A kormányzati dinamikából is lehet arra következteti, hogy a kormányzati oldalon sokkal erősebbek a kampányeszközök, mint az ellenzéknél. Több mindennel, sokkal gyorsabban, sokkal nagyobb mennyiségben tudja elmondani a saját üzenetüket a kormányzati oldal. De szerinte amit súlyosan kivédhetetlennek látunk, az óriási kormányzati túlsúlyt, azt az ellenzék tudná kezelni, "ha van annyi embere, olyan emberek, akik a magánidejükben kampányolnak. Ez lenne az ellensúly".

Posta - A személyi jövedelemadó bevallások feldolgozása
 
Posta - A személyi jövedelemadó bevallások feldolgozása
 
Budaörs, 2009. május 20. Egy dolgozó a beérkezett személyi jövedelemadó (szja) bevallásokat dolgozza fel a Magyar Posta Zrt. Országos Logisztikai Központjában Budaörsön. Május 20-án éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó bevallásokat és rendelkezni az adó 1+1 százalékáról, valamint ez az adó megfizetésének határideje is. Budapesten a kiemelt posták éjfélig várják az ügyfeleket, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ügyfélszolgálatai és a megyeszékhelyeken lévő posták is meghosszabbítják nyitva tartásukat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

Február elején kézbesítik a 13. havi nyugdíjat, vissza fizetik az szja-t, az emberek megkapják az első minimálbért. Mi erre az ellenzék válasza? Somogyi szerint most jön a kampány második szakasza, és az óriásplakátokon elég határozott üzeneteket fogalmaznak meg: Orbán hazudik, nem kiállni vitázni, és a másik oldalon pedig az az állítás, hogy Márki-Zay Péter nem tűri a lopást és ezért támadják".

Somogyi szerint ha összejöhetne egy választási vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között, 4-5 millióan néznének, és "nem tudná kikerülni az állami média sem". "Vagy ha kiderülne, hogy a miniszterelnök szándékosan, tudatosan kerüli a vitát, és igazából ő a vitaképtelen, nem Márki Zay Péter, ez sokat jelentene az ellenzéknek". Így is, úgy is sokan értesülnek róla, vélekedett.

Somogyinak tetszik az az értelmezés is, hogy azért támadják Márki-Zay Pétert, mert nem szereti a lopást, mert kiiktat minden támadási lehetőséget. "Az ellenzék proaktívabb szakaszba váltott, amikor a saját pozícióját és a saját értelmezését mondja el".

"Hogy az emberek juttatásokat kapnak, az szerinte "biztosan csökkenti a kormánnyal kapcsolatos elégedetlenséget", csökkenti az ellenzéki aktivitást, "de nem írja át a pártpreferenciákat, ellenzéki szavazók nem mennek el a kormánypártokra szavazni" - mondta. 

A kormánypárti és az ellenzéki pártok plakátjainak hasonlóságával kapcsolatos felvetésre Somogyi azt mondta a Csak felfelé hamarabb "előhúzott" szlogen volt, mint a Magyarország előre megy, ebből következően pedig azt mondta, a kormány reagált az ellenzékre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amióta a kormányzati kommunikáció arról szól, hogy Magyarország előre megy, nem hátra, Orbán Viktor is milyen sokszor mondta ezt szerepléseiben, a Facebook-oldalán. Szerinte ezt a tudatos szlogen használatot össze lehet hasonlítani azzal, hogy Márki-Zay Péter hányszor mondta a Csak felfelé szlogent. Ő legalábbis nem emlékszik ilyenre, mondta.

A beszélgetés többi résztét a eljátszóra kattintva hallgathatja meg.