„Köszönjük,
Publicisztika
Felcserek – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Felcserek – Józsa Márta jegyzete

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány?

 Késlekedő következtetések – Dési János jegyzete
Publicisztika

Késlekedő következtetések

Van, hogy a békepárti törvénybuheráció nem úgy sül el, az élet még Orbán Viktornál is rafináltabb néha. Bezzeg Balog Zoltánt nem billentik ki a kínos beszélgetések. 

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete

A kiindulási pont mindenképpen az, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi ellátási rendszert, lehetetlenné tette, hogy normális (értsd: európai) eljárásban megállapítsák, hogy ki jogosult védelemre és ki a gazdasági bevándorló vagy egyéb kalandor, védelemre nem jogosult személy.

Lista – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Lista – Szénási Sándor jegyzete

Maradt még Deutsch "náci tempó” szövege. Tényleg joga van egy embernek másokat egy listázás miatt lefasisztázni, akinek a haverjai folyamatosan listáznak és bélyegeznek meg egész társadalmi csoportokat? Vagy azért, mert liberális, vagy annak kinevezett filozófusok, vagy pedofilként kezelt melegek, vagy az ún. Soros-hálózat "ördögien gonosz” figurái, köztük a TASZ nevesített munkatársai, vagy külföldi ügynöknek titulált civilek, vagy be nem hódolt kisegyházak, lázadni merészelő tanárok, a kormánylapban szégyenlistára került bírók, orvosok, ellenzéki művészek, vagy Kövér László szép szavaival "nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristák”: értsd újságírók.

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete

22/05/2024 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Négy témában, tízféle mondandóra, olyan körülmények között, amelyeket Magyar joggal jellemez azzal, hogy tömegbázissal, és nulla támogatással rendelkező pártokat zárna össze a köztévé egy gettóba, hogy – ezek már nem az ő szavai -  lihegve az indulattól és a levegő, meg az időhiánytól, falják fel egymást.

2024. május 22. Esti gyors-részlet (2024.05.22. Szénási Sándor jegyzete)
03:59
00:00

Na ugye, valami ilyesmit üzent Dobrev Klára Magyar Péternek, azután, hogy a köztelevízió közölte a választási vita körülményeit és feltételeit, világossá vált, hogy amit ajánl, az kutyakomédia. Dobrev szavai arra vonatkoztak, hogy egy Fidesz-gyarmattól nem is lehetett mást várni, épp ezért kellett volna Magyarnak elfogadnia a Partizán, az ATV, vagy az RTL nyújtotta lehetőséget, és ebben a DK listavezetőjének teljesen igaza is van.

Magyarnak viszont abban van igaza, hogy a Fidesz-föld lakóit másképpen, mint a köztévén keresztül nem lehet elérni. Arra is gondolhatott, hogy ha már a propagandaadót példátlan módon rákényszerítették a a vita megrendezésére, ki lehet belőle facsarni a résztvevők számának értelmes szűkítését, azt, hogy ne egy (kettő) propagandista vezesse az adást, a közönség ne legyen preparált, és főműsoridőben menjen az egész.

Ebből annyi lett, hogy közönség nincs, minden más van, plusz az MTVA mondja meg, hogy miről lehet vitatkozni. Magyar az ötletre adott reakciójában egy régen volt, ám igaz volt történetre hivatkozva hírhamisító Papp Dánielnek nevezi a közleményt kiadó vezérigazgatót, aki, úgy tűnik, azóta sem jött ki a gyakorlatból: az Eurobarométer tavaszi felmérésére hivatkozva azt írja, az európaiak szerint a négy legfontosabb téma az EU védelme, a migráció, a mezőgazdaság és a jogállam.

Általában.

Az általános képet azonban a nemzeti sorrendek adják ki, a kettő összemosása csalás, hiszen a magyarok listája például semmit sem követ az európai közéletből. A rájuk szűkített sorrendben az egészségügy, az új munkahelyek teremtése, Európa jövője, és a társadalmi kirekesztettség szerepel. Nem ugyanaz, és világosan mutatja, hogy az Európai Parlament összetételéről való döntés mindenhol, de nálunk most különösen belpolitikai választás, hazai válságokkal, nyomorúságokkal, amelyeknek a megbeszélését a Fidesz rohadtul nem akarja. A jogállam ügyét sem, de azt annyira elvontnak tartják, hogy tudják: az egyes szereplőkre jutó nyolc percben megpendíteni sem érdemes.

Merthogy ennyi jutna. Hét perc monológ, és egy perc, hogy reagálni lehessen a többi tíz párt véleményére.

Még egyszer: négy témában, tízféle mondandóra, olyan körülmények között, amelyeket Magyar joggal jellemez azzal, hogy tömegbázissal, és nulla támogatással rendelkező pártokat zárna össze a köztévé egy gettóba, hogy – ezek már nem az ő szavai -  lihegve az indulattól és a levegő, meg az időhiánytól, falják fel egymást. Deutsch Tamásnak közben meg se kell szólalnia, csak a zsebére ütnie, "nekem fütyül". (Arany János: A fülemile)

Az ellenzék többi tagja, most úgy tűnik, a helyzet ellenére résztvesz a vitán, Magyar meg, amennyiben az MTVA nem egyeztet érdemben a pártokkal - nem. Meg kell mondanom, ha így tesz, igaza lenne abban, ha nem lenne hajlandó a Papp által a szájába adott falatokat csócsálni. Azt is tudja, hogy nem moshatja össze magát a sikertelenségre ítélt, nála sokkal kevesebb embert vonzó pártokkal, és általában sem teheti, hogy az eddigi ellenzék részeként tűnjön fel. Egy valóságos, négyszereplős vitában az elhatárolódásra van mód, a "dollárbaloldallá” összenyomott tömegnyomorban viszont nincs.

Magyarnak már van annyi követője, híve, hogy nyugodtan tüntethet a hiányával. Észre fogják venni.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2024. május 22-i adásában hangzott el.