„Köszönjük,
Esti gyors

"Magyar Péternek nem éri meg 2-3 százalékos pártokkal vitázni"

17/05/2024 23:25

| Szerző: Klubrádió

Viták a vitáról: Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója szerint általánosságban igaz, hogy támogatottsági szempontból mindig fölfelé érdemes vitázni. Tehát Magyar Péternek nem éri meg 2-3 százalékos támogatottságú pártokkal vitázni, amikor a pártja 10 vagy akár 20 százalékot is elérhet az európai parlamenti választáson.

2024. május 17. Esti gyors / részlet, Schlanger Márton (24.05.17.)
09:11
00:00

A vitáról szóló vita volt az elmúlt hét egyik fontos témája; aztán pénteken – adásunk után – megtartották az első, európai parlamenti választási vitát a Partizánban a Fidesz és a Tisza Párt (Magyar Péter) nélkül, a DK-MSZP-Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk, valamint a Momentum képviselőivel.

egysza 24

Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója az Esti gyorsban elmondta: általánosságban igaz a politikai vitákra, hogy támogatottsági szempontból mindig fölfelé érdemes vitázni. Tehát egyfelől Deutsch Tamás és Magyar Péter nélkül a DK-féle szövetség listáját vezető Dobrev Klárának sem érné meg, hiszen ők a legerősebbek a jelenlévők közül, másfelől a vitáról szóló vita „vattafunkciót lát el a közéletben”, amikor nincs miről beszélni, ez betölti a nyilvánosságot, és ha valaki hajlandó vitázni, az pozitívumot jelent a választók szemében. Magyar Péternek sem érdeke, hogy úgy tűnjön fel, mint aki nem hajlandó kiállni vagy a vita útjában áll, de neki a Fidesszel lenne érdemes, a Fidesznek pedig nem lenne érdemes, viszont még így is jobb, hogy Deutsch Tamás áll ki, mintha Orbán Viktor tenné – utóbbi nem reális, összegezte.

Biztos, hogy Magyar Péter követői is szívesen látnák őt vitázni, de a szakértő nem hiszi, hogy kialakult a táborában az a kritikai szemlélet, amely miatt elpártolnának tőle, ha nem teszi, és normálisan megérveli. Valamint, fűzte hozzá a szakértő, amit Magyar a közmédiás vitáról mondott, hogy nem tudni, mikor lesz, élőben közvetítik-e, bejátszások lesznek-e, annak van alapja, ellenzéki pártok alappal tarthatnak attól, hogy a közmédia valahogy meghekkeli. Schlanger Márton ugyanakkor jelezte: azzal nem ért egyet, hogy Magyar Péter szerint szelektálni kellene a jelöltek között, már csak azért sem, mert nincs hivatalos rangsor, amely alapján meg lehetne mondani, hogy ki érdemli meg a részvételt és ki nem, az MTVA nem teheti meg, hogy nem hív el mindenkit. Úgy véli: Magyarnak nem éri meg 2-3 százalékos támogatottságú pártokkal vitázni, amikor a pártja 10 vagy akár 20 százalékot is elérhet.

A DK-nak és Dobrev Klárának szerinte úgy kell kommunikálnia, hogy minden vitát vállal, ez a demokratikus elvárás is. Az már más kérdés, hogy lehetnek olyan jelöltek, akik mostanában nem látszottak annyira a nyilvánosságban, főleg Magyar Pétertől, és ha esetleg ők jobban szerepelnek nála, az visszaüthet. Viszont ha a DK csapata ezt jól fel tudja építeni, akkor Dobrev Klára mondhat olyat, amelytől talán a volt szavazóik nyitnak feléjük. Ezt ugyanakkor nehéz megállapítani, Magyar Péter „húzóereje most nagyon nagy” – fogalmazott.

A Mi Hazánk, a Kutyapárt és a Momentum is az európai parlamentbe jutás határán billeg, Schlanger Márton szerint előbbinek van erre a legjobb esélye, de mindhármuknak óriási szükségük van a vitára, főleg mivel az elmúlt hónapokban nem tudták tematizálni a közbeszédet. Választói oldalról is van annak haszna, hogy ha egy kicsit gyakoroljuk a demokráciát, „hátha visszaszokunk rá” – jegyezte meg Schlanger Márton.

A szakértő egyébként nem venné biztosra, hogy megvalósul az említett M1-es vita.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. május 17., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János