„Köszönjük,
Reggeli gyors

Horn: Recseg-ropog a fideszes gépezet ezért kerülhetett elő a vita a vitáról

13/05/2024 14:19

| Szerző: Klubrádió

A köztelevízió feltűnő gyorsasággal egyezett bele abba, hogy választási vitát rendez listavezetőkkel, azután, hogy Magyar Péter közölte, hogy tüntetést szervez a köztelevízió elé, amennyiben ezt az igényét nem teljesítik. Többen megszólaltak a listavezetők közül, hogy ott lesznek, megcsinálják, köztük Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője is. Magyar Péter elég racionális feltételeket szabott. A Mi Hazánk is feltételeket támaszt. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke beszélt erről a Klubrádióban.

2024. május 13. Reggeli gyors - részlet 24.05.13. Horn Gábor
08:11
00:00

"Logikusnak és elfogadhatónak tartom Magyar Péter feltételeit" - mondta Horn Gábor. Magyar ugyanis azt mondta: Nem fogadja el a köztévé felkérését, ha a választási vitára nem élőben, vagy nem főműsoridőben kerül sor a köztévében. Ugyanígy kizáró ok számukra, ha mind a 11 listavezetőt egyszerre akarja asztalhoz ültetni a közmédia.

Az MTVA pénteken jelentette be, hogy megkezdte egy nyilvános, EP-választási vita szervezését. Magyar nem sokkal előtte lengette be, hogy tüntetést szervez a közmédia székháza elé, amennyiben nem lesz vita vagy nem olvassák be a tévébe a követeléseiket. A közmédia bejelentése óta Donáth Anna, Dobrev Klára, Róna Péter és Vona Gábor is jelezte, hogy ott lesz a vitán. Szombat délután Deutsch Tamás is csatlakozott hozzájuk.

"Teljesen abszurd és elfogadhatatlan az, hogy eddig nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a választók tájékozódjanak - tette hozzá Horn. - Ha valaminek, akkor a köztelevíziónak, közmédiumoknak kötelezettsége, hogy segítsen a választónak abban, hogy kire szavazzon. Ami új elem ebben, hogy Deutsch is jelezte, hogy részt vesz a vitában. Én nem vagyok egyáltalán biztos abban, hogy lesz ilyen vita."

"Azt látom, hogy a meggyengült Fidesz kommunikációs gépezet nem tudott mást tenni, mint engedni annak a nyomásnak, ami alatt nemcsak Magyar, hanem mondjuk Hadházy Ákos évek óta tartja a Magyar Televíziót" – mondta. Vagyis, vitaműsor lesz a köztévében. Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa örül, hogy 18 év után sikerült elérniük, hogy a Fidesz listavezetője kénytelen legyen vitázni. Annak is örül, hogy pártjával néhány nap alatt elérte azt, amit 'őfelsége ellenzékének több, mint egy évtizede nem sikerült'.

"Recseg-ropog a fideszes gépezet és ez teszi lehetővé azt, hogy egyáltalán asztalra kerüljön a vita a vitáról - tette hozzá Horn Gábor. "Ezért én azt tartanám jónak, hogyha lenne több ilyen vita" – fogalmazott, hozzátéve tudomása szerint a Partizán, az ATV és az RTL Klub is szervezne vitát.

"Fölemelkedett a tétje Magyar Péter megjelenésével ennek az európai uniós választásnak" – mondta Horn. Hozzátette, nagyobb a tét annál, hogy ki az a 21 ember, aki képviselni fogja a 420 fős parlamentben Magyarországot. Fontos lenne Horn szerint megtudni azt, hogy ki mit gondol a világról. "Szerintem senkinek nem ártana ez, tehát én nagyon jó néven venném a magam választói akaratából is - mondta Horn. - Sok beszélgetést hallgattam végig Magyar Péterrel. Ezek egyébként fontosak és érdekesek, és jó tájékozódási pontok, de azért a vita egy másik helyzet, ahol ütköznek az álláspontok, amikor nem egymásnak üzengetnek a felek, hanem ott állnak egymással szemben, és kifejtetik az álláspontjukat fontos meghatározó jelentőségű kérdésekről."

"Ha a Magyar Televízió normálisan működne, mint ahogy azt nem teszi, persze mondhatná azt, hogy a három legerősebb pártnak, köztük a Tisza Pártnak ad egy fórumot és a többieknek egy másikat. Ez így nagyon kezelhető lenne" - tette még hozzá Horn Gábor. Bár még nem lehet tudni, ki vehet majd részt a vitán, ha mindenkinek lehetőséget adnak, könnyen kaotikussá válhat a műsor, ugyanis összesen 11 EP-listavezető van.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Horn Gáborral
2024.05.13., hétfő 8:10
Riporter: Szénási Sándor