„Köszönjük,
Esti gyors

Závecz: Magyar még nem tudott fideszeseket megszólítani

15/05/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem indult még meg olyan folyamat, amely során fideszes szavazók felfedezték volna magukban, hogy Magyar Péter-hívők lennének – véli Závecz Tibor.

2024. május 14. Esti gyors - részlet 2024.05.14. Závecz Tibor
06:37
00:00

A Zábvecz Research közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint négy párt(szövetség) küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe, de még két további pártnak is lehet esélye erre. Az EP-listák május eleji erősorrendjét a Fidesz-KDNP vezeti (39%), a Tisza Párt (26%) pedig magabiztosan előzi a DK-MSZP-Párbeszéd listáját (17%) a biztos részvételt ígérő választók körében – derül ki a Závecz Research kutatásából, melyet az RTL megbízásából készített. 

"Nagyon sok mozgás van, a választók gondolkodnak azon, hogy itt egy új politikai erő, és ehhez hogyan kell viszonyulni – mondta az Esti gyors keddi adásában Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője. Hozzátette, minden nap éri a választókat olyan inger, ami alapján Magyar Péter megítélése változik előnyére vagy hátrányára. "Régebben azt mondtuk, hogy befagytak a politikai erőviszonyok, nagyon unalmas kampánynak néztünk elébe az év elején, mert az látszott, hogy nincs mozgás. Erre jött valaki, aki felforgatta a közéletet. A választópolgárok szemlélődését, aktivitását kéne nekünk letapogatni a közvélemény-kutatásokkal" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy május 2-a és 10-e közt készítették a felmérést, amikor Magyar éppen Debrecenben volt. Így lehetett a választókorú népesség körében 19 százalékkal a legerősebb ellenzéki erő a Tisza Závecz szerint. A DK-MSZP-Párbeszéd lista 12 százalékával 1 millió szavazatra tarthat számot, a Momentum és az Mi Hazánk 4-4 százalékon áll 300-300 ezer támogatóval. A Kétfarkú Kutyapárt, a Jobbik és az LMP 2-2 százalékot vonz (ez nagyjából 150-150 ezer szavazót jelent), míg a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Második Reformkor Párt 1-1 százalékot ér el (ez megközelítőleg 100-100 ezer fő).

Hangsúlyozta, nagyon sok minden változhat a választásokig: "nagyon pulzál az aktivitás is" – mondta megjegyezve, hogy a biztos szavazók száma sem állandó.

"Olyan típusú átjárás, hogy fideszesek felfedezték volna magukban, hogy Magyar Péter-hívők lennének nincs, ilyen folyamat nem indult meg" – összegezte Závecz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Závecz Tiborral
2024.05.14., kedd 18:15
Riporter: Kárpáti Iván