„Támogassa
A lényeg

Magyar Péter Debrecenben: "Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat”

5/05/2024 14:20

| Szerző: Bárkay Tamás/Klubrádió

Rogán Tóni folyamatosan kísérletezik, de a rakéták besültek  – mondta egyebek mellett Magyar.

„Jó napot Debrecen, jó napot Magyarország! Ne féljünk az esőtől, a Tisza áradásához sok vízre van szükség” – köszöntötte közönségét a Debrecenben színpadra lépő Magyar Péter, a tömeg meg eközben azt skandálta, hogy

„Nem félünk”.

Magyar megköszönte a licitálás győztesének, aki 3 millió forintot adott a napszemüvegéért. Aztán átadta a 3 millió forintos adományról szóló oklevelet L. Ritók Nórának, az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének.

Ezután a Tisza Párt pályázaton kiválasztott EP-képviselői is felhágtak a színpadra. Tarr Zoltán református lelkész – akit az április 6-i tüntetés után két nappal kirúgtak az állásából egy állami háttérintézménytől – elmondta: "elegünk van nekünk, reformátusoknak, ami zajlik a református egyházban. Szerinte rajta kívül még sok embert rúgtak ki az állásából, miután felvállalták a kormánnyal kritikus véleményüket. „Akik ezt megtettük, elege van ebből a megaláztatásból, az önkényes, nemtörődöm kormányzásból. Nem vérünk kiontásával vagy vesénk leverésével, de folyamatosan figyelmeztetnek mindenkit, akinek csak kicsit eltér a véleménye” – fogalmazott Tarr, aki úgy látja: hatalmas ereje van az országban a szolidaritásnak. 

Utána Rost Andrea operaénekes következett, aki  a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelte el – kíséret nélkül: a kísérőzenész megijedt és lemondta a fellépést. A 444 tudósítója ekkor 7-8000-re becsülte a tömeget.

„Az akkumulátornagyhatalmi mánia messze túlmutat azon, hogy csak helyi problémaként kezeljük” – mondta a Rostot követő Kozma Éva, a debreceni kínai akkugyár ellen tüntető Mikepércsi Anyák a Környezetért elnöke. Akik ez ellen felszólalnak, azokat dollárbaloldalnak, álcivileknek, áldebrecenieknek titulálják – tette hozzá.

„A kormánypropaganda azt próbálja sulykolni, hogy a Tisza Párt csak egy belpesti médiahekk. Az ellenzéktől pedig 14 éve azt hallgatjuk, hogy Orbánékat ilyen körülmények között nem lehet leváltani, és nem érdemes lemenni vidékre” – kezdte felszólalását Magyar Péter,  hozzátéve: itt a bizonyíték, hogy ez nem igaz. A Tisza Párt hétről hétre, napról napra egyre nagyobb szerinte,

"árad a Tisza”

mondta, hozzátévema megtartják az utóbbi évek legnagyobb vidéki demonstrációját, és a valaha volt legnagyobb anyák napi rendezvényt. Egyre többen érzitek, hogy most vagy soha. Ha most sikerül, lezárhatjuk azt a korszakot, ami Magyarországot az Európai Unió egyik legszegényebb és legkorruptabb országává tette Ha pedig lezártuk a múltat, új jövőt építhetünk – mondta.

 
Kép a tüntetésről
Partizán/Youtube
 

Az anyák napja apropóján Magyar megígérte, hogy amennyiben a Tisza Párt hatalomra került megduplázzák ezt az összeget, és inflációkövetővé teszik. Ezután pedig közölte: „Mondjuk ki, ma Magyarország egy családi részvénytársaság. Ennek véget vetünk, és feloszlatjuk az Orbán-Mészáros-Tiborcz részvénytársaságot”.

Kicsit később elővette Kósa Lajost is. "Szégyelld magad Kósa Lajos, ahogy a fideszesek és a debreceniek jelentős része is szégyell téged” – fogalmazott.  Aztán elővette Deutsch Tamást és Rogán Antalt is.

"Rogán Tóni folyamatosan kísérletezik, de a rakéták besültek”

– nyugtázta.

Magyar szerint a Fidesz vidékbarátnak hazudja magát. Ennek alátámasztására a családi gazdaságok számának csökkenését, a bezáró vidéki oktatási és egészségügyi intézményeket a lezárt vasútvonalakat és az orvoshiányt hozta fel példaként.

„Üzenjük meg a Fidesznek, hogy nem vagyunk háborúpártiak, nem fogunk fegyvert szállítani. Minden magyar békepárti, pártállástól függetlenül, bármit is hazudnak a propagandájukban naponta százszor” – fogalmazott Magyar, hozzátéve: „aki a Tiszára szavaz, a békére szavaz.”

Aztán, még egyszer az akkugyárakra utalva tette még egy ígéretet: a Tisza Párt önálló környezetvédelmi minisztériumot hoz létre, kikényszerítik a szigorú szabályok betartását és nem fogják hagyni, hogy bármilyen beruházás árán feláldozzák a víz és a levegő tisztaságát. Az önkormányzati választásokról szólva azt mondta: „nem fogjuk hagyni, hogy a fővárosi közgyűlés a Fidesz és a kék Fidesz, a DK játszótere maradjon” – jelentette ki. Olyan eredményt szeretne elérni Budapesten, hogy a Tisza Párt nélkül ne születhessen fontos döntés a Fővárosi Közgyűlésben. 

Magyar Péter végül azt kérte az egybegyűltektől: mindenki fogja meg a mellette álló kezét, és emelje magasba. „Harsogjuk a világra, hogy a Karmelitában is meghallják, hogy lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat” – biztatta a publikumot. (A Telex nyomán)